Kassörskan: Så väljer du den snabbaste kön

Hamnar du alltid i den längsta kön i butiken, och förbannar dig över din otur? Här är några tips från kassörsökan Erika Petersson.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.06:39, 2 januari, 2017

Kassörskan: Så väljer du den snabbaste kön
Foto: Wikimedia Commons

Det kan vara frustrerande, irriterande och den återkommande frågan är: Varför ställer jag mig alltid i fel kö? Kassörskan Erika Petersson, känd som ”Drottningen i kassan” på Twitter, har några tips för att förbättra dina chanser att välja den snabbaste kön. Först och främst – välj den kortaste kön.

– Om det är färre människor som ska betala så går det oftast snabbare eftersom det blir färre moment som kan gå fel. Hellre att man ställer sig bakom en person med en jättestor kundvagn än fyra personer med jättelite grejer, säger hon till Metro.

Scanningen av varor brukar gå snabbt, och det i stället betalningen som brukar ta tid, berättar Erika.

– Grejen med köer är ju att de består av människor och människor är oförutsägbara. Vad som helst kan hända i en kö. Plötsligt ska någon betala med en avi eller returnera någonting och då tar det tid. Men om du har bråttom kanske du inte ska ställa dig bakom en äldre person. Generellt sett tar de längre tid på sig, säger hon.

Hennes tips för att överlag förbättra snabbheten i kassorna är att alltid vända streckkoden mot dig, och vara redo med ditt betalmedel. Och ett annat tips, som är ganska självklart, är att inte handla när andra gör det.

– Försök att inte handla efter jobbet när alla gör det. Veckohandla på till exempel en söndagsmorgon i stället. Då finns det oftast mer tillgänglig personal som kan svara på dina frågor också., säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik i Kristianstad dubbelt nominerad på galan

På 2017 års Dagligvarugala är en butik från Kristianstad nominerad i två kategorier.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:55, 21 augusti, 2017

Butik i Kristianstad dubbelt nominerad på galan
Coop-butiken i Galleria Boulevard är nominerad i två kategorier på Dagligvarugalan. Foto: Robert Rosén.

I år arrangeras Dagligvarugalan för nionde gången. I sammanlagt 20 olika kategorier prisas då dagligvarubutiker från hela landet. Till galan, som tar plats i Stockholm den 21 september, har en jury nu tagit fram finalister i varje kategori.

Coop City Kristianstad är nominerade i två kategorier på årets Dagligvarugala. I kategorin ”Årets Djupfrystavdelning” gör man upp om segern med Ica Kvantum Eslöv och Ica Maxi Kalmar, medan man tillsammans med Ica Kvantum Vellinge och Ica Supermarket Norra Fäladen Lund är nominerade i ”Årets Mejeriavdelning”.

– Det är alltid en trevlig uppmärksamhet man får till butiken när det händer. Vi var ju även nominerade ifjor, i bästa ostavdelningen, som vi vann. Det är kul att man kan upprepa det och bli nominerad i år igen, även om det inte är inom samma kategori så är det ju inom samma butik, säger butikschefen Kristoffer Åkesson om det prestigefyllda priset.

Att dagligvarubutiken är nominerad i just kategorierna ”Årets Djupfrystavdelning” och ”Årets Mejeriavdelning” ser dock Kristoffer Åkesson inte som en slump. Utan istället är det frukten av det hårda arbetet inom avdelningarna.

– Mycket bygger på förbättring av avdelningen och försäljningen, jämfört med föregående år. Men även hur man exponerar och samexponerar med kampanjer. Det är allt sånt. Så det är mycket som vägs in.

– Men det var ett tidigt mål för de båda avdelningsansvariga. Det var egentligen redan i slutet av förra året som man började jobba med det som målbild – att bli nominerad. Så det är ingen slump, utan det är hårt arbete som ligger bakom, säger butikschefen, som har svårt att avgöra exakt vad som vägde över till Coop City Kristianstads fördel i den hårda konkurrensen.

Förutom Coop City Kristianstads nomineringar finns det lokal prägel i ytterligare två kategorier. I ”Årets Dryckesbutik” är Ica Maxi Bromölla nominerade medan Scan är nominerade för ”Årets Kampanj”, efter sin relansering av Bullens.

FaktaJuryns motivering till Coop City Kristianstads nomineringar
Årets Mejeriavdelning:
”Med exponeringar utöver det vanliga, levererar denna mejeriavdelning år efter år! Med kreativitet byggs exponeringar upp, alltid med ett lönsamhetstänk i grunden. En mejeriavdelning som inspirerar, förändrar och påverkar.”

Årets Djupfrystavdelning:
”Här är frysavdelningen som ökar försäljningen varje vecka. Efter en större ombyggnad har färdigmat och glass fått kraftiga försäljningslyft på 13 respektive 9 procent. Lyhördhet mot kunderna, smarta sambandsexponeringar och demos med nyheter och trender gör den här butikens djupfrystavdelning till en värdig finalist. Grädde på moset är en tidigare tråkig gavel som nu gett plats för ”Veckans superklipp” i en ny frys.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans företag

Nya krögaren på Café Årum satsar på närproducerat

I somras tog en ny krögare över på Café Årum. Han har storsatsat på lokala producenter och vill nu fortsätta att utveckla sitt koncept. Här är planerna för framtiden.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:07, 20 augusti, 2017

3 bilder
  • Alexandre Albaret är krögare på Café Årum.
    Alexandre Albaret är krögare på Café Årum.
  • Besökarna har fin utsikt över vattenriket och staden.
    Besökarna har fin utsikt över vattenriket och staden.
  • Ekologiskt och lokalproducerat är konceptet för restaurangen och kaféet.
    Ekologiskt och lokalproducerat är konceptet för restaurangen och kaféet.

Den 10 juni fick Naturum i Kristianstad en ny krögare till kaféet och restaurangen, bara någon minuts gångväg från centrum. Alexandre Albaret tog över Café Årum. Under tio års tid har han drivit cateringfirma i Kristianstad och har arbetat som kökschef på Kiviks hotell på Österlén.

– Jag hjälpte dem att komma med i White Guide. Även där är konceptet att använda lokala råvaror. På Österlén skaffade jag mig ett kontaktnät med lokala producenter och håller på att bygga upp ett även här i Kristianstad. Jag tror på konceptet att köpa råvaror från närområdet och att stötta alla de producenter som finns lokalt, säger Alexandre Albaret.

Under sommaren har restaurangen bland annat serverat ostbricka med ostar från Glada geten i Hässleholm och Soldattorpets mejeri i Klågerup. Både en prisbelönad must och flera av öl-sorterna är lokalt tillverkade. På menyn finns dessutom en mängd olika bakverk och flera varmrätter.

– Torsken är en storsäljare. Den är lättrimmad och serveras med citronaioli. Vår färska pasta är också väldigt populär. Jag har en klassisk fransk köksutbildning och maten blir klart influerad av det. Vårt koncept är att ha råvaror och mat med hög kvalitet, men till ett lägre pris. Vi har kämpat för det, säger Alexandre Albaret.

Det är bra utsikt från Café Årum.

Det är bra utsikt från Café Årum.


Varför är det viktigt för er att ha råvaror från lokala producenter?

– Jag tror på cirkulär ekonomi. När jag köper lokala råvaror så kan de fortsätta att utveckla sina produkter. Det är bättre att stötta lokala hantverkare än att importera från utlandet. Alla småproducenter ska kunna finnas på vår lokal-hylla, säger Alexandre Albaret.

Hur har det gått för restaurangen och kaféet hittills i sommar?
– Vi har jobbat väldigt hårt både i servisen och köket. Från dag ett har det varit mycket folk. Vi trodde att det skulle mattas av i augusti, men det bara fortsätter. Många har bokat restaurangen för kalas och vi har även fått flera förfrågan inför bröllop nästa år.

Från och med september kommer Café Årum att byta sommarmenyn till en lunchbuffé. De fortsätter dock med den populära torsken och med färsbiffar. Dessutom kommer de att servera brunch varje helg. Visionen är att kunna ha öppet för gästerna varje dag. Både inomhus och ute på terassen kan man njuta av flera kilometers utsikt mot Vattenriket och in mot staden. Det är en plats där Alexandre trivs.

– Det är roligt att komma till jobbet, här är vi mitt i naturen och vi har hittat bra kollegor. Det är viktigt att alla känner sig välkomna. Hit ska man kunna komma bara för att ta en kopp kaffe eller för att äta lokal producerad mat, säger han.

Även de ansvariga på Naturum är glada över att ha fått en ny krögare som driver Café Årum. Det innebär ett tillskott både för Kristianstadsbor och turister.

– Det betyder mycket för oss. Det är många som besöker Naturum och då skapar det ett mervärde när man kan komplettera med en restaurang. Det har hela tiden varit ett önskemål att kunna ha en krögare som serverar det som är lokalproducerat och ekologiskt, säger Karin Magntorn, föreståndare på Naturum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrika skrädderiet gjordes om till en unik villa

Skrädderiet i Gärds Köpinge totalrenoverades och blev till en ny bostad. Men på insidan har ägarna sparat på gamla detaljer. När villan nu ska säljas har det väckt stort intresse.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:00, 19 augusti, 2017

5 bilder

För cirka tio år sedan beslutade sig Åse och Magnus Henningsson och att flytta med familjen till Gärds Köpinge, strax utanför Kristianstad. Den villa de köpte var ett det anrika Anderssons skrädderi. En åtgången träbyggnad i korsningen mellan Fredrika Bremers väg och Bolyckevägen. Där startade resan med att göra drömvillan till verklighet. Husen och trädgården har rustats upp betydligt.

– Vi fick riva ner allting tills det bara var ett skal kvar och börja om från grunden. Det har varit som att bygga ett helt nytt hus. Ner vi rev så hittade vi bland annat gamla Kristianstadsbladet från början av 1900-talet. Totalt 25 containrar med material körde vi iväg till återvinningscentralen, säger Åse Henningsson.

– Vi började med att göra huset beboeligt. Den första tiden bodde vi en husvagn. Sedan har vi renoverat eftersom. Vi får lovord från många i byn att vi har gjort ett bra jobb. Det har varit en del blod, svett och tårar. Vi är inte direkt rädda för att få skit under naglarna, fortsätter hon.

Huset på Fredrika Bremers väg i Gärds Köpinge har totalrenoverats. Nu är det etta på topplistan för Hemnet i Kristianstad.

I en bok har de sparat fotografier från renoveringen. Bland annat fick taket riktas upp och läggas om. Foto: Henrik Nordell


I huset har de bevarat
gamla bjälkar och tagit fram fram de putsade tegelväggarna. De hittade även en gammal skylt i mässing som har satts upp på väggen i matsalen. Det ena sovrummet har tidigare använts som stall, men är sedan några år tillbaka helt renoverat.

– Vi slog ut väggar och öppnade med en trappa upp till vinden. Där har vi inrett med en till toalett, kontorsutrymme och walk-in-closet. Jag ser potential i alla hus och vad man kan göra. Jag har alltid varit intresserad av inredning och ser framför mig hur olika saker passar ihop, säger Åse Henningsson.

Utanför huset har de även byggt ett öppet uterum med tak och intill det en pool och en bastu. Huset är nu till salu och var under förra veckan det mest besökta på Hemnet i Kristianstad. Över 6 000 personer hade då tittat på annonsen. I veckan har det också varit visning för några av spekulanterna.

Var familjen Henningsson ska flytta härnäst är inte bestämt ännu. Först vill de hitta en köpare till huset, innan de själva letar upp ett nytt objekt. Fast då vill de inte ha ett lika omfattande renoveringsarbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så stor del av lönen måste du spara för att kunna köpa en lägenhet

I Stockholm behöver man spara en fjärdedel av lönen för att ha råd med kontantinsatsen till en liten lägenhet. I Kristianstad är den siffran lyckligtvis lägre.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.11:57, 18 augusti, 2017

Så stor del av lönen måste du spara för att kunna köpa en lägenhet
Lägenheter. Foto: Robert Rosén

Bolaget Länsförsäkringar har tagit fram ny statistik kring hur mycket svenskarna behöver spara för att ha råd med kontantinsatsen till en lägenhet på 30 kvadratmeter. Det skiljer sig markant från län till län visar statistiken.

Undersökningen visar hur många procent av lönen som behövs sparas under fem års tid för att ha råd med lägenheten, för skåningarna ligger den siffran på nio procent.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger privatekonom Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar.

Den som bor i Kristianstad kan dock komma undan med att spara en lägre summa per månad, för att ha råd till kontantinsatsen för en bostadsrätt på 30 kvadratmeter. Här är priset nämligen cirka 36 procent lägre en genomsnittet för hela Skåne. Cirka en miljon kostar en bostadsrätt i Kristianstad och en kontaktinsats på 15 procent skulle då landa på 150 000 kronor.

Skåningarna ska dock vara glada att de inte bor i Stockholm. Där måste de spara 23% av lönen i fem år för att ha råd med kontantinsatsen.

Se uppgifterna län för län i faktarutan.

FaktaFAKTA:
Jämförelse län för länSå många procent av lönen behöver du spara för att ha råd med en 30 kvadratmeter stor bostad efter fem år.

Västernorrland 6%
Blekinge 7%
Kalmar 7%
Dalarna 8%
Gävleborg 8%
Södermanland 8%
Värmland 8%
Västmanland 8%
Jönköping 9%
Norrbotten 9%
Skåne 9%
Kronoberg 10%
Västerbotten 11%
Örebro 11%
Östergötland 11%
Halland 12%
Gotland 15%
Västra Götaland 15%
Uppsala 17%
Stockholm 23%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unika taxiverksamheten nu till salu

De ville starta en miljövänlig taxiverksamhet i Åhus, men nu säljs de unika cyklarna. "De drar blickarna till sig", säger ägarna.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:07, 16 augusti, 2017

Unika taxiverksamheten nu till salu
Idén var att starta upp en verksamhet med cykeltaxi i i Åhus. Men nu ska de ovanliga cyklarna säljas. Foto: Robert Rosén samt privat.

En annons av det ovanligare slaget finns nu på annonssidan Blocket i Kristianstad. Det är två stycken cykeltaxi-fordon som ska säljas och där ägarna letar efter spekulanter. Idén var från början att starta en taxi-verksamhet i Åhus. De hade sneglat på en liknande verksamhet i Karlstad där de framgångsrikt har erbjudit cykeltaxi till alla från studenter till turister.

Av olika skäl kom taxiverksamheten i Åhus aldrig igång under sommaren och nu vill ägarna fokusera på andra verksamheter. Därför väljer de att sälja sina unika cyklar, båda i nyskick.

– Det finns ett behov av mer taxi i Åhus och visionen var att köra kunder i centrum. Att köra eller åka en sådan här är en upplevelse och dessutom sparar det på miljön, säger en av ägarna (de vill inte gå ut med namn i media).

Cyklarna har ett uppladdningsbart batteri, som gör att en elmotor kan hjälpa till ifall det blir tungt i uppförsbackarna. Det går även att sätta dit solceller för att ladda batteriet. Annars drivs de helt av pedaler. Ägarna beskriver det som någon liknande en tuk-tuk, den klassiska mopedtaxin som är en vanlig syn bland annat i Thailand.

Cyklarna passar både den som vill starta en taxi-verksamhet och den som vill ta familjen ut på utflykt. Två vuxna och ett barn får enkelt plats i fordonet.

– Man får allas blickar på sig när man sitter i cykeln, den är ganska unik, säger en av ägarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng