Billigare att laga cykeln: ”Framtidens transportsätt”

Att laga kläder, skor och cyklar ska bli billigare detta år efter att regeringen har sänkt momsen. Hos Mohlins cykel- och motor är beskedet välkommet, även om de inte tror på någon jätteeffekt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 2 januari, 2017

2 bilder
  • Christian Andersson på Mohlins cykel- och motor i Kristianstad.
    Christian Andersson på Mohlins cykel- och motor i Kristianstad.
  • Christian Andersson på Mohlins cykel- och motor i Kristianstad.
    Christian Andersson på Mohlins cykel- och motor i Kristianstad.

Från och med den 1 januari har momsen sänks på renoveringar av skor, kläder och cyklar. Från 25 till 12 procent. Regeringen vill enligt sin skrivelse att medborgarna ska köpa reparera och underhålla sina saker, hellre än att köpa nytt. Både service och reprationer av skador omfattas av satsningen, som ger skattelättnader på cirka 270 miljoner kronor.

Hos cykelhandlaren Mohlins cykel- och motor i Kristianstad tas besked om momssänkningen emot positivt, även om de inte tror på någon gigantisk effekt.
– Det blir inte så jättestor prisskillnad jämfört med tidigare. Cykling samt att renovera cyklar är något som har ökat under ett flertal år. Det är framtidens transportsätt med fler som ställer bilen och fler som tänker på hälsan, säger Ulf Mohlin.

En idé med satsningen på sänkt moms är att kunna öka sysselsättningen hos personer med svag anknytning till arbetsmarknaden. Enligt regeringens promemoria kräver denna typen av tjänsten inte någon längre formell utbildning, därför kan det vara vägen till ett nytt jobb.

Lokalt i Kristianstad är det dock svårt att se, för cykelhandlarna, ifall den sänkta momsen kommer leda till fler arbetsplatser. Redan i dag går det bra för branschen, med många som köper både sport-, barn- och elcyklar.
– Vi cyklar allt mer och folk köper också finare cyklar i 10 000-kronorsklassen. Då vill de hålla dem i bra skick. Man ska lämna in sin cykel på service, precis som med bilen för att kunna färdas trafiksäkert. Många vill också lämna in sin cykel för reperation istället för att renovera själva, säger Ulf Mohlin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter tio år ska han sälja matvagnen – berättar om det speciella minnet

Under de senaste tio åren har Miodrag Stevanov drivit den populära matvagnen. Nu ska han sälja och fokusera på sitt andra företag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:07, 17 december, 2017

Efter tio år ska han sälja matvagnen – berättar om det speciella minnet
Matvagnen i Härlöv ska nu säljas. Foto: Henrik Nordell

Det var år 2008 som Miodrag Stevanov startade verksamheten med en matvagn i handelsområdet i Härlöv i Kristianstad. Många shoppingsugna kunder har sedan dess serverats. Konceptet är att sälja korv med bröd och mos samt varma och kalla drycker. Det har visat sig vara lyckat.

– Det är många som gillar det vi gör. Vi har bra priser, en bra service och bra produkter, säger Miodrag.

LÄS MER: Populär restaurang i centrala Kristianstad ska säljas

Nu ska matvagnen säljas och de söker därför efter en ny ägare som vill driva verksamheten vidare. En annons har nyligen lagts på ut annonssidan Blocket. Anledningen är att Miodrag vill fokusera mer på sitt andra företag Härlöv Bygg & Design AB där de arbetar med modulbyggen.

– Jag vill ta det företaget till nästa nivå och har då inte tiden att driva två verksamheter samtidigt. Det finns goda möjligheter att ta över matvagnen och driva den vidare, säger Miodrag Stevanov.

Krävs det något speciellt för att driva en matvagn?
– Man behöver ha en enskild firma. Verksamheten är registrerad som en livsmedelsanläggning. Jag har erbjudandet att hjälpa till en vecka för att visa hur man gör. Man kokar och grillar korv och serverar den med ett leende. Det är viktigt att man är social för att det ska fungera, säger Miodrag Stevanov.

Har du någon speciellt minne från de tio åren du drivit matvagnen?
– Ett har fastnat i minnet, som skedde för några år sedan. Jag skulle servera två damer varsin korv och skulle öppna en ny förpackning med ketchup. Då råkade jag spruta ketchup över damens blus, det var ganska pinsamt. Jag fick bjuda på korv och dricka, säger Miodrag Stevanov.

Matvagnen kommer att drivas vidare fram tills att det finns en ny entreprenör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Östermalmslägenheter var populäraste bostäderna

Lägenheterna på Östermalm lockade flest besökare på Hemnet under vecka 49.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:10, 17 december, 2017

Östermalmslägenheter var populäraste bostäderna
Två lägenheter på Östermalm lockade flest besökare.

24109901

1. Vasagatan, Östermalm, Kristianstad. Pris: 1 900 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Ljus takvåning med bjälkar i taket. Den 76 kvadratmeter stora trean har en öppen planlösning och en balkong ut mot vägen. Hiss finns i huset. För att läsa hela annonsen klickar du här.

LÄS MER: Ja till skärpt amorteringskrav

mdiynnwwmdawndqymji5oxw5ng

2. Föreningsgatan, Östermalm, Kristianstad. Pris: 1 790 000 kronor.
Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet.
På andra våningen ligger denna tvåa på hela 87 kvadratmeter. Bostaden har högt i tak, stora fönster och ljusa ytskikt – samt beskrivs som ”pampig”. Balkong mot innergård. Här läser du hela annonsen.

24127959

3. Kanalgatan, Centrum, Kristianstad. Pris: 3 850 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En villa i centrum – som är uppdelad på två bostäder. Bostäderna är renoverade och har tre respektive fyra sovrum. Planlösningarna beskrivs som trevliga. Annonsen i sin helhet läser du här.

nlts5gr3_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

4. Varpagatan, Öllsjö. Pris: 2 200 000 kronor.
Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn/Hemnet.
Ett rejält hus på 170 kvadratmeter plus garage och förråd. Sex rum finns i bostaden, varav fyra stycken är sovrum. Dessutom med öppen brasa i vardagsrummet. Här läser du hela annonsen.

d0a10037-688d-4dca-a489-b9eb558ddf1c

5. Björkstigen, Äspet, Åhus. Pris: 2 495 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Nära såväl strand som naturreservat ligger den 142 kvadratmeter stora villan. Invändigt finns det fyra sovrum samt braskamin i vardagsrummet. Även flera förrådsutrymmen. Här finner du hela annonsen.

24074580

6. Siktvägen, Möllebacken, Kristianstad. Pris: 1 395 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Enplansvilla, med källare, som är belägen strax innan återvändsgränden i villakvarteret. Större renoveringar har genomgåtts under de senaste åren. Hela annonsen kan du läsa här.

iomrf6iq_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

7. Havsvägen, Äspet, Åhus. Pris: 3 200 000 kronor.
Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn/Hemnet.
Bostad som fungerar såväl som året-runt-boende som fritidsboende. Villan är på ett plan med källare och har en insynsskyddad tomt. Antalet rum är tre. För att läsa hela annonsen klickar du här.

tarnevagen-4_mbbvan

8. Tärnevägen, Kulltorp/Nosaby, Kristianstad. Pris: 1 895 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Stor familjevilla på 200 kvadratmeter. Bostaden är belägen på en hörntomt med en lättskött trädgård. Kort promenad bort till service såsom skola och affär. Här kan du läsa hela annonsen.

24131596

9. Börje Trolles väg, Färlöv. Pris: 2 300 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
115 kvadratmeter stor villa som genomgått en totalrenovering – både på bottenplan och ovan plan – under 2017. Luftiga utrymmen i den fyra rum stora bostaden. Hela annonsen hittar du här.

24116661

10. Hemvärnsvägen, Norra Åsum. Pris: 160 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En etta belägen på första plan. Den 36,9 kvadratmeter stora lägenheten är i visst renoveringsbehov. Busshållsplats ligger precis intill bostaden. Annonsen i sin helhet hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ska etablera sig på C4 Shopping

Nu är det klart att en ny verksamhet kommer etablera sig på C4 Shopping.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:28, 15 december, 2017

De ska etablera sig på C4 Shopping
Tryggakliniken från Bromölla kommer att etablera sig på handelsområdet C4 Shopping.

Vårdcentralen Tryggakliniken i Bromölla kommer att etablera sig i handelsområdet C4 Shopping under nästa höst. Det är något som Kristianstadsbladet var först att berätta om och som shoppingcentrat själv avslöjade under fredagen.

De kommer att öppna en verksamhet i annexet ut mot Blekingevägen. Därmed kommer de finnas i en del som är skild från själva gallerian.

LÄS MER: LISTA: Här är butikerna som öppnar i C4 shopping

– Utomlands är det vanligt att vårdenheter ligger i anslutning till stora shoppinggallerior, och där är det ett väl fungerande koncept. Däremot är det kanske inte så vanligt i Sverige, och man ska också ha i åtanke att vårdcentralen ligger i en friståendebyggnad, inte inne i shoppingcentret, säger Fredrik Mogren, som är grundare och läkare på Tryggakliniken i Bromölla, till Kristianstadsbladet.

Kliniken har funnits i Bromölla sedan 2014 och har  ett 30-tal anställda. År 2015 blev de utsedda till Årets företagare. Deras vision är att fortsätta expandera i Skåne och en verksamhet i Kristianstad har länge planerats.

– Vi kommer att börja i liten skala med en läkare och två sjuksköterskor. Jag skulle tro att det kommer vara en större utmaning att etablera sig i Kristianstad jämfört med Bromölla, med tanke på att Kristianstad redan har flera fina kliniker. Samtidigt tror jag det kan vara bra med en vårdcentral till, säger Fredrik Mogren till Kristianstadsbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han säljer byns pizzeria: ”Jobbar alla dagar”

Nu är byns pizzeria till salu.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:00, 14 december, 2017

Han säljer byns pizzeria: ”Jobbar alla dagar”
Pizzerian i Viby är ute till försäljning. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Pizzerian i Viby kan snart komma att få nya ägare. Viby Pizzeria är nämligen sedan en tid tillbaka till salu.

– Jag är ensam och det finns inte tid för att ha ledigt för mig. Det finns andra business. I dag jobbar jag alla dagar, säger nuvarande ägaren Duraid Kadhem.

Förutom att sälja pizza och kebab huserar lokalerna i dagsläget även en liten kiosk, som enligt ägaren har gott om besökare.

– Det finns ingen affär i Viby. Det är bara jag. Många ungdomar kommer hit för att köpa godis, chips och dryck.

Har det varit stort intresse för att köpa pizzerian?
– Ja. Det har kommit hit intresserade här och diskutera och kollat.

Säljs pizzerian snart då?
– Ja.

Trots att Duraid Khadem snart ser ut att ta farväl av Viby Pizzeria lever entreprenörsandan kvar, och planer på att öppna en kafeteria i Kristianstad efter försäljningen finns.

– Jag tänker att jag får det här sålt först och sen börjar jag där.

Pizzerian i Viby är belägen centralt i byn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Godisjätte vill öppna i Kristianstad

Intresset från godiskedjan bekräftas: "Handlar om att hitta rätt"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:56, 13 december, 2017

EXTRA: Godisjätte vill öppna i Kristianstad
Foto: Arkiv

Godisjätten Kandy´z driver butiker i bland annat Stockholm, Gävle och Mjölby. Med sitt enorma godissortiment vill man nu fortsätta slå sig in i städer runt om i landet. Andreas Östergren är verksamhetscontroller och en av de som arbetar med nyetableringar för kedjan. Han berättar att man vill expandera kraftigt de kommande åren.

– Vi har tio butiker öppna idag varav tre öppnat i år. Vi har som mål att växa med fem nya butiker varje år de kommande fem åren. Kanske kan det till och med bli fler, säger han.

En av butikerna kan mycket väl hamna i Kristianstad. 

– För oss handlar det mycket om att hitta rätt franchisetagare och rätt lokal. Kristianstad kan vara intressant för oss om allt faller på plats. Det är vi inte främmande för. Men som läget är nu söker vi aktivt i bland annat Göteborg och Uppsala.

Hur lyder ert koncept?
– Vi säljer godis och vill erbjuda en godisupplevelse för våra kunder. Vi har stora väl fyllda butiker. När vi nu etablerar oss framöver tittar vi efter lokaler om cirka 250-500 kvadratmeter.

Upplever du att det är svårt att hitta rätt?
– Jag skulle säga att det är lite 50-50 när det kommer till franchisetagare och lokal. Ibland är det ena svårare än det andra. Vi får väldigt mycket förfrågningar om etableringar och lyssnar på alla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng