”Viktigt att stå upp för allas lika värde”

Nästa års Pride-firande i Kristianstad kommer att bli en fyradagarsfest med flera tusen deltagare. "Jag tror att Pride kan hjälpa till att förändra attityden till hbtq-personer", säger Anders Sjöberg på RFSL

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:28, 30 december, 2016

3 bilder
 • Pridetåg arrangeras över hela landet. Ifjor startades det i Kristianstad. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/Bildbyrån.
  Pridetåg arrangeras över hela landet. Ifjor startades det i Kristianstad. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/Bildbyrån.
 • RFLS:s styrelse i Kristianstad.
  RFLS:s styrelse i Kristianstad.
 • Förberedelserna är igång inför Pride år 2017.
  Förberedelserna är igång inför Pride år 2017.

I somras blev Pridefestivalen i Kristianstad i stor succé. Cirka 2 000 personer medverkade i det regnbågsfärgade tåget. Föreläsningar, filmvisning och en rad kända artister förgyllde premiären. Bland annat hade Erik Nielsen, känd från Idol, skrivit pridelåten ”Celebrate your love” inför den stora festen i Tivoliparken.

– Människor dansade på gatorna. Det var en enda stor glädje, säger Louise Arvidsson, ordförande för RFSL, den förening som arrangerar Pride i Kristianstad.

Nästa år ska Pride utökas till en fyradagarsfest med dubbelt så många deltagare. Planeringen är redan igång och det finns stora visioner. Fler föreningar och organisation ska kunna delta i firandet, samtidigt som antalet aktiviteter kommer att utökas.

– Det vi vill visa genom Pride är att alla är lika mycket värda. Festivalen är till för alla människor. Jag tror att Pride kan hjälpa till att förändra attityden till hbtq-personer. Alla kanske inte går med i paraden, men många ser tåget och att alla människorna där är väldigt glada. De ser också att många står upp för sin sexuella läggning, säger Anders Sjöberg, styrelsemedlem på RFSL.

– Vi är som vem som helst och har en vardag som alla andra. Fortfarande finns det personer som blir annorlunda behandlade för sin sexuella läggning, men det finns inget vi och dem, säger Nettan Nyström.

Att genomföra själva festligheterna innebär ett stort arbete för RFSL. Under förra året lyckades de att dra in cirka 300 000 kronor i sponsorintäkter och tjänster. Föreningen hoppas på minst lika mycket detta år. Dessutom ska nya artister och föreläsare bokas. Saga Becker var en av de mest populära förra året, hon berättade om sitt liv som transperson.

– Vi fyllde salen och folk fick stå upp längs väggarna. Där ser man vilken genomslagskraft en berättelse kan ha, säger Nettan Nyström.

Pride-firandet går också hand i hand med det arbete som RFSL bedriver dagligen. Det vill säga att vara en plats där alla människor är välkomna, oavsett sexuell läggning. Man tar avstånd från diskriminering och förtryck.

– Som ensam hbtq-person är det svårt att stå sig starkt i samhället, men i en gemenskap är det enklare. Det är viktigt att visa för folk att vi finns och att vi inte är annorlunda, säger Linda Svorén.

I föreningshuset på Norra kanalgatan arrangeras allt från vinprovning till temakvällar. Det viktiga är gemenskapen och att låta alla känna sig välkomna. Man behöver inte vara hbtq-person för att bli medlem.

– Vi behöver fler yngre personer in i föreningen och vi vet att de finns. I början av januari ska vi gå ut till skolor och vill då också starta en ungdomsklubb, säger Nettan Nyström.

Den 28 juni–2 juli ska Kristianstad Pride arrangeras år 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmrecension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge

Kaptenen Jack Sparrow är tillbaka i den femte filmen av franchisen Pirates of the Caribbean. Hur mycket mer finns det egentligen att kräma ut? Våra filmrecensenter ger sin syn på Johnny Depp och hans kollegor.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:53, 25 maj, 2017

Filmrecension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge

Genom de olika filmerna har vi fått bekanta oss med flera skönlitterära skrönor och karaktärer från de sju haven. Kapten Svartskägg, den flygande holländaren, död mans kista, apocalyptos och förtrollande sjöjungfrus för att nämna några i raden. I den nya filmen står som så många gånger för, en viss förbannelse i centrum och en viss treudd.

Den ständigt alkoholiserade Jack Sparrow har gått ned sig ordentligt som pirat när han möter den unga sjöfararen Henry (Thwaites) och Carina (Scodelario), en ung kvinna som har blivit anklagad för att vara häxa. Ödet gör att de tre tvingas fly tillsammans från den lilla koloni de befinner sig på. Samtidigt har den grymma kaptenen Salazar (Bardem) lyckats slita sig loss från djävulens triangel med ett enda mål: att göra sig av med Sparrow en gång för alla.

Jagandes av flera övermakter än bara Salazar, styr Sparrow, Henry och Carina ut till sjöss för att hitta Poseidons treudd. Det ända objektet på jorden som kan bryta havets alla förbannelser, och vi som har sett alla filmerna i serien vet att de är en hel del.

Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge är i likhet med de förgående filmerna, inte i närheten av att vara lika bra som den första. Faktum är att den femte filmen är klart svagast och orsakerna är flera. Dels är själva storyn för tunn. Vi kommer aldrig riktig nära huvudkaraktärerna och dessutom saknas kemin mellan Thwaites och Scodelario i det lilla de har. Övriga figurer som vi känner väl igen sedan tidigare (och de är många) går mest på autopilot och är som bleka kopior av sig själva. Speciellt Johnny Depp.

Vidare är själva mystiken, det spöklika med vad som vilar bland havens djup, helt borta. Istället matas vi med olika transportsträckor bestående av likartade actionscener där våra huvudpersoner flyr från det ena problemet till det andra. Desto mer spektakulära dataanimationer och action som tillsätts i berättelsen, ju mer tappar filmen vind i seglet. I sina värsta stunder är det helt stiltje.

Kon Tiki-regissörerna Joachim Rønning och Espen Sandberg, som står för filmens regi, hade behövt sätta in en ordentlig turbomotor på slutet för att ro hem det hela. Istället kommer en final som aldrig blir riktigt spännande och filmens klimax uteblir.

Bäst: Visst blir man glad över att se Paul McCartney i en liten biroll.

Sämst: Manuset var på tok för tunt.

Betyg:  betyg_2-1

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se. 
pasted-image-at-2017_05_24-14_51

FaktaFilm: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge
Biopremiär: 24/5
Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Manus: Jeff Nathanson
Med: Johnny Depp, Kaya Scodelario, Javier Badem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Paul McCartney m.fl.
Genre: Äventyr/Action
Speltid: 2tim 9min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Operastjärna kommer till Kristianstad

I höst kommer operastjärnan Rickard Söderberg till Kristianstad, för ett uppträdande på Kulturkvarteret.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:32, 24 maj, 2017

2 bilder
 • Kulturkvarteret i Kristianstad.
  Kulturkvarteret i Kristianstad.
 • I höst kommer Rickard Söderberg till Kristianstad. Foto: Joakim Berndes/Wikimedia Commons.
  I höst kommer Rickard Söderberg till Kristianstad. Foto: Joakim Berndes/Wikimedia Commons.

Det stora konsertkalaset tar i år återigen plats i Kristianstad. Den 30 september väntar nämligen ett framträdande på Kulturkvarteret. Årets konsertkalas har ett operatema – i vilket Rickard Söderberg alltså kommer ha huvudrollen.

Under framträdandet kommer Rickard Söderberg tillsammans med stråkorkestern Musica Vitae samt musikelever från Växjö och Kristianstad att guida publiken genom olika operaverk.

Det stora konsertkalaset är en del utav Familjelördag som anordnas på Kulturkvarteret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kulturnatten: Här är dagens höjdpunkter

I dag är den andra och sista dagen för Kulturnatten år 2017 i Kristianstad. Här är höjdpunkterna som du inte får missa.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.08:00, 20 maj, 2017

Kulturnatten: Här är dagens höjdpunkter
Det blir en stor bredd av aktiviteter under lördagens kulturnatt i Kristianstad. Med allt från klassisk musik till hiphop. Kaliffa är på bilden till höger.

Efter en fullspäckad fredag fortsätter nu Kulturnatten i Kristianstad med massor av programpunkter. Cirka 30 arrangörer deltar detta år och bjuder Kristianstadsborna på allt från konstutställningar till teater och musik.

– Det är ett stort intresse att medverka och det är kul att vi kan göra det här tillsammans. Det är en möjlighet att visa upp bredden av kultur som finns i Kristianstad och att uppmuntra mångfalden, säger David Andersson, projektledare.

Vad betyder Kulturnatten för Kristianstad?
– För arrangörerna innebär det att de kan visa upp sina verksamheter och få nya besökare, samtidigt som alla människor kan hitta nya intressen. Att vi göra detta tillsammans är väldigt bra, säger David Andersson.

Här är några av lördagens höjdpunkter.

10.00 Bastionen Konungen: Wendes ridande batteri visar upp hästbivack och rider genom staden med en kanon dragen av 6 hästar (vid korsningen Norra Kasernsgatan/Östra Boulevarden). Pågår till kl. 18.00.

11.00 Hälsoträdgården/Tivoliparken: Odlingsworkshop med barn och deras föräldrar. Koncensus Vänförening visar hur man gör. Så ett frö eller plantera en planta och ta hem.

11.30 Stora torg: Musikalen Låtbåten, arrangerat av kommunala musikskolan. Blåsorkestern Blåsvädret står för musiken och barnkörerna Da Capo och La Musica står för sången.

12.15 Café Fenix: Rapparen och stå upp-komikern Mike Eriksson uppträder. Han är känd från P3 och var finalist i Poetry Slam år 2016. Han kommer även till House of Bagels kl. 13.45. Till La Finestra kl. 15.00 och till Walqvist Conditori kl. 16.30.

13.00 Regionmuseet: Workshop där du kan tillverka dina egna hudvårdsprodukter av naturliga ingredienser. Pågår fram till klockan 16.00.

13.30 Kulturkvarteret: Trumdans med slagverkaren och dansaren Pape Seck och hans skickliga medmusiker Malick Diebate. De tar med sig 50 trummor som publiken får spela på.

15.00 Tivoliparken: DJ Omar ”Naffsaid” Naffah spelar hiphop, trip, dance hall och beatdrops i parken. Han har varit förband till artister som Linda Pira, Allywan, Kumba, Medina och Dani M.

16.00 Kulturkvarteret: Christianstads symfoniorkester spelar musik med italiensk tema tillsammans med stjärnskottet Sara Fribyter.

17.00 Stora torg: Folkdansuppvisning av Frosta folkdanslag som visar en del av sin repertoar, såväl äldre kadriljer som modernare gammaldans.

17.20 Tivoliparken: HEZT bjuder på kraftfullt hiphop med starka och meningsfulla texter blandat med sköna flow och tunga beats. Direkt efter uppträder hiphop-duon Pinter & Jeff.

19.00 Kulturhuset Barbacka: Den nyskrivna teaterföreställningen ”De borde vara vi” spelas upp. Den är byggd på ett hbtq-tema och är skapas av Barbackas ungdomsgrupp.

20.00 Stora torg: Elever från C4-skolan spelar livemusik.

21.00 Tivoliparken: Tre konserter i följd med hiphop-musik. Uppträder gör Dennis Forsberg, ZEKV och Sindri. Arrangörer är Kulturföreningen Äntligen tillsammans med Medborgarskolan Syd.

22.30 Biljardkompaniet: Konsert med Stry Terrarie. År 1978 släppte han Sveriges första punksingel ‘Vårdad Klädsel’ med sitt band Kriminella Gitarrer. Han har efter det varit med i bland andra Ebba Grön, Rymdimperiet, Imperiet och  Babylon Blues. Nu ska han bjuda på guldkornen från över 30 år i rockbranschen.

23.55 Stora Torg: Kulturnatten avslutas med en konsert med Kaliffa. Mannen som är känd som medlem i gruppen Hoffmeastro, ska bjuda på reggae och hiphop.

Här är hela lördagens program.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I dag startar Kulturnatten – detta ska du inte missa

I dag klockan 14.00 drar programmet igång för Kulturnatten i Kristianstad. Med över 160 olika punkter kommer det att bli en fullspäckad fredag och lördag. Detta är vad du inte ska missa i dag.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:28, 19 maj, 2017

I dag startar Kulturnatten – detta ska du inte missa
Över hela Kristianstad arrangeras aktiviteter på fredag och lördag, då Kulturnatten genomförs för fjärde gången. Foto: Mostphotos

I eftermiddag drar Kulturnatten igång i Kristianstad. För fjärde året ska det bjudas på både lokal, nationell och internationell kultur i hela staden. Totalt är det över 160 programpunkter som ska avverkas.

– Det känns bra med ett härligt väder. Jag tycker att vi har fått ihop ett fantastiskt program som visar på den breda kulturen som finns i Kristianstad. Det finns något för de flesta, säger David Andersson, projektledare för Kulturnatten.

Det hela börjar med Seniorpicknicken i Tivoliparken klockan 14.00 som arrangeras av ett flertal kommunala verksamheter och föreningar. Med musikunderhållning, tipsrunda, chokladhjul, dans, fika, och massor av andra aktiviteter blir det en fullspäckad eftermiddag. Här är några av de andra höjdpunkterna under fredagen:

15.00 Stora torg: Önnestad folkhögskolan kommer att parkera en stor buss på torget, som ska slås in i tyg, som de tidigare har gjort screentryck på under terminen. De finns där fram till klockan 21.00.

16.00 Kulturkvarteret: Madeleine Berild kommer att prata med de SKAM-frälsta journalisterna Kristin Nord och Maria G Francke från Sydsvenskan om den populära tv-serien som bär samma namn.

16.00 Kulturhuset Barbacka: Här kan du tillverka din egen drömfångare i en verkstad. På plats finns Angélica Zamodio & Beatrice Wahlund som hjälper till med inspiration och material. Pågår fram till klockan 22.00.

17.15 Kulturkvarteret: Kommunala musikskolans äldre pianoelever bjuder på skön klassisk musik. De har spelat länge på sitt instrument och är på en hög musikalisk nivå.

17.30 Regionmuseet: Premiär för radiobio i samarbete med P4 Kristianstad. Radiodokumentären Saknad  av Linda Evreus kommer att spelas upp.

18.00 Stora torg: Konsert med Daniel Lemma och Hot This Year Band. De slog igenom år 2 000 med soundtracket till Josef Fares film ”Jalla Jalla” och hiten ”If I Used To Love You”. Både albumet och singeln grammisnominerades och sålde guld.

19.00 Kulturhuset Barbacka: Framträdande med dansföreställningen Ljus & Mörker, som gjorts inför Kulturnatten. Barbackas egna danskompani kommer att uppträda.

19.00 Östra Boulevarden: Här kommer det att visas upp amerikanska veteranbilar från 1950- och 1960-talet. Det kommer också spelas livemusik från den tiden.

19.30 Filmmuseet: Regissören Johannes Nyholm som vunnit en guldbagge för manuset till filmen Jätten kommer att introducera och visa sin film. Det görs i samarbete med Regionmuseet Kristianstad.

19.30 Kristianstads konsthall: Konstnärerna Christoph och Sebastian Mügge inviger sin installation ”Det stora soprumsnöjet”. Det är en stor lekfull och färgstark installation i form av ett tivoli.

20.00 Stora torg: Kristianstads storband bjuder på svängig musik tillsammans med unga lokala musiker. Tre av gästartisterna är  Amanda Karström, Nils Dahlberg, och Olivia Dyfvelsten.

21.00 Heliga Trefaldighetskyrkan: Körkonsert med Svenska Kammarkören från Göteborg, en av Sveriges främsta körer. De kommer att framföra programmet ”Mästerverk från fem sekler”.

21.40 Stora torg: Det nordiska dans- och nycirkuskompaniet Cirque Arté Diem uppträder med dans och akrobatik.

23.55 Stora torg: Direkt efter en hiphop-show med dansgruppen Werk It, uppträder artisterna Tungevaag och Raaban. Den norsk-svenska duon är bland annat kända för låten ”Samsara 2015” som toppade listorna i flera nordiska länder.

Utöver allt detta arrangeras flera aktiviteter i staden, bland annat med livemusik på flera scener där lokala musiker uppträder. För den som inte vill gå, har Club Lions ett tåg som går genom staden med på- och avstigning vid Lilla Torg.

Fredagens alla programpunkter hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vinslövs-kantorn kan vinna i finalen i TV4:s ”Talang”

Vinslövsbördige Fredrik Lexfors har tagit sig till final i tv-sända Talang. På fredag ska han bjuda tittarna på en ny show. Hans förhoppning är att vinna hela tävlingen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.14:00, 16 maj, 2017

Vinslövs-kantorn kan vinna i finalen i TV4:s ”Talang”
Fredrik "Kantorn" Lexfors har tagit sig till finalen i Talang. Foto: TV4

Fredrik Lexfors från Vinslöv, har tagit sig hela vägen till finalen i TV4:s talangtävling. I konkurrens med dansare, magiker och andra mer eller mindre talangfulla personligheter vann han både juryns och publikens hjärtan. Med karaktären Kantorn bjuder han på en minst sagt annorlunda uppvisning med en speciell sångstil.

– Det började en jul för fyra år sedan när jag såg at folk lade ut bilder på söta barn och julgranar. Då ville jag lägga ut något fult. Jag klädde med i kläder från svärfars garderob och skulle sjung O Helga Natt. Frun fick inte med mig helt i bild, så jag fick ställa mig på knä och sjunga, säger Fredrik Lexfors.

Kantorn har under de senaste åren främst gjort sig känd via Youtube, men för några veckor sedan fick karaktären en mycket större publik. Ett produktionsbolag hade då kontaktat honom och fått Fredrik Lexfors att söka till Talang i TV4. Där gjorde han snabbt succé med stort beröm från juryn. När han nu är i finalen finns chansen att ta hem priset på en halv miljon kronor.

– Jag tog med till semifinalen med ett bra nummer som skulle bli svårt att toppa. Men nu kommer publiken att få se något som Kantorn inte har gjort innan. Det är lite nervöst, men det är roligt att Kantorn har fått ett stort lyft efter medverkan i TV4, säger Fredrik Lexfors.

– Kantorn hoppas också att många röstar på honom på fredag. Förhoppningsvis kan han snart också komma till Kristianstad, fortsätter han.

Idag bor Fredrik Lexfors i Stockholm. Han är musikalartist och har bland annat medverkat i My Fair Lady och Singing in the rain.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel