JUST NU: Inbrottsvåg mot villor

Flera villor i södra Sverige har utsatts för inbrott under natten.
Polisen utesluter inte att en liga ligger bakom inbrottsvågen.

Jonas Bengtsson

Jonas Bengtsson

Kl.10:19, 25 december, 2016

JUST NU: Inbrottsvåg mot villor

Flera orter har drabbats av villainbrott under det senaste dygnet. Enligt polisens uppgifter har 16 anmälningar inkommit. Karlshamn är värst utsatt med fyra inbrott, men även Olofström, Bromölla, Höör och Hörby har drabbats.

I merparten av fallen har villaägaren inte varit hemma och enligt polisen har inbrottstjuvarna lämnat stor oreda bakom sig. Pengar och elektronik har stulits.

Polisen utesluter inte att en liga ligger bakom inbrotten.

– De kan vara mobila och röra på sig mellan områdena. Det ligger nära till hands att tro att det kanske är samma konstellation som ligger bakom det, säger polisens inre befäl Ylva Undemark till Kristianstadsbladet.

Just julhelgen är av tradition hårt drabbad då många lämnar sina hem för julfirande hos släkt och vänner.

– Julafton är tyvärr en sådan dag när inbrottstjuvar koncentrerar sig på villor där de kan jobba ostört, säger Ylva Undenmark.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Traktor stals från skogsområde

En traktor stals från Kristianstad. Men polisanmälan tog ovanligt lång tid.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:58, 18 oktober, 2017

Traktor stals från skogsområde
En traktor har anmälts stulen i Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Nyligen har polisen fått in en anmälan om en stulen traktor i Kristianstad. Stölden skedde dock redan år 2014 och det är inte förrän nu som polisen får vetskap om händelsen. Enligt uppgift görs anmälan för att kunna få ut något på försäkringen.

Traktorn ska ha stått i ett skogsområde när den blev stulen. Enligt polisen finns det inga spår att gå vidare med, som gör att stölden kan klaras upp.

Förra året anmäldes det totalt cirka 1 000 fordonsstölder i Kristianstad. 82 procent av dessa var cykelstölder. Stölder av motorbåtar är betydligt ovanligare. Endast en sådan anmälan gjordes förra året.

I kategorin ”annat motorfordon” där exempelvis den här traktorn ingår, gjordes det 21 polisanmälningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pantade stort antal burkar med falsk etikett

En kvinna pantande ett stort antal burkar med falskt etikett. Nu söks hon av polisen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:43, 18 oktober, 2017

Pantade stort antal burkar med falsk etikett
En kvinna pantade burkar med falska etiketter.

I går vid 11.30-tiden gick en kvinna in till Coop Konsum i Kristianstad för att panta. Hon hade klistat på svenska, förfalskade, etiketter på ett stort antal utländska burkar eller flaskor som sedan stoppades i maskinen. Nu är hon misstänkt för automatmissbruk.

– Hon fick ut totalt 700 kronor. Det upptäcktes senare av personalen när de gick igenom en övervakningskamera, säger Robert Loeffel, presskommunikatör hos polis.

Kvinnan försvann från platsen i en utlandsregistrerad bil. Än så länge har hon inte blivit identifierad. Det pågår dock en utredning av brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor stöldvåg av handikapptillstånd

De senaste dagarna har en stöldepidemi utav handikapptillstånd infunnit sig i Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:58, 17 oktober, 2017

Stor stöldvåg av handikapptillstånd
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade stjäls från bilar. Foto: Robert Rosén.

En serie utav bilinbrott har inträffat i Kristianstad de senaste dagarna. Under måndagen anmäldes hela sex stycken i staden – och tillvägagångssättet såg likadant ut vid var tillfälle. Genom att krossa en ruta till bilen har sedan parkeringstillståndet för rörelsehindrade stulits från bilen.

– Det är en epidemi i Kristianstad att stjäla handikapptillstånd från bilar, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen.

Varför stjäls så många parkeringstillstånd?
– De kan vara hårdvaluta att sälja vidare, vilket det är runt storstäderna. Det ger ju gratis parkering och innebär mycket pengar. Så nån har självklart en marknad för detta.

I Kristianstads kommun utfärdas parkeringstillstånden till privatpersoner, vilka med ett läkarintyg kan påvisa att hen har stora gångsvårigheter.

– Det är kopplat till en person. Sen finns det speciella bestämmelser kring personer som har ledsagare också, i form av en person som är kopplad till någon med rörelsehinder, säger Henrik Wester, informationsansvarig vid C4 Teknik.

Med anledning av de senaste tidens många stölder har kommunen en pågående diskussion med polisen och har också fört samtal med en lokal aktör på Österäng, där många av stölderna inträffat. Då tillstånden är personliga, och inte kopplade till specifika bilar, kan man snabbt se till att de inte används mer inom rikets gränser.

– De kan spärras i Sverige men de är giltiga i hela EU, säger Henrik Wester och förklarar att ett arbete för att kunna spärra tillstånden inom hela unionen pågår men att det är oklart hur långt fram man ligger.

Då en stor mängd stölder av handikapptillstånd inträffat på kort tid, är det en lågoddsare att gärningsmännen bakom det hela är samma. Några misstänka i brotten har polisen däremot inte.

– Med så många inbrott på ett dygn är det självklart att de har ett samband med varandra. Men det finns inga uppslag, vad jag känner till, för närvarande, säger Robert Loeffel.

Fotnot: 24Kristianstad har utan framgång försökt nå Transportstyrelsen gällande information om arbetet med att spärra tillstånden i hela EU.

FaktaParkeringstillstånd för rörelsehindrad i Kristianstads kommun:
Tillstånd beviljas till den som med läkarintyg kan bevisa att hen har utpräglade gångsvårigheter alternativt att du är passagerare men att rörelsehindret gör det omöjligt att vänta medan föraren parkerar. I specialfall kan även små barn med rörelsehinder få tillståndet.

Parkeringstillståndet är kostnadsfritt och kommunen uppger att tillståndet innebär följande:
* Avgiftsfri parkering på all kommunal parkering inom Kristianstads kommun
* Rätt att parkera fordon på uppmålad plats som är reserverad för rörelsehindrad
* Undantag från lokala trafikföreskrifter gällande parkering på väg
* Förlängda parkeringstider
* Rätt att parkera vid parkeringsförbud OBS! Gäller ej vid stannaförbud.

Källa: Kristianstads kommun

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slogs på stationen – två döms för misshandel

Kristianstads tingsrätt har nu dömt en man och en kvinna för misshandel.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:02, 17 oktober, 2017

Slogs på stationen – två döms för misshandel
Tingsrätten har dömde parterna för misshandel respektive ringa misshandel. Foto: Arkiv.

I oktober 2015 hamnade en man i 50-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern i handgemäng på resecentrum i Kristianstad. Drygt två år efter händelsen har nu Kristianstads tingsrätt dömt mannen för misshandel medan kvinnan i sin tur dömts för ringa misshandel.

Då de inblandade lämnat olika uppgifter på händelseförloppet och inte heller vittnen kunnat komma komma med någon tydlig redogörelse kring bråket menar tingsrätten att det inte går att klargöra exakt vad som har hänt.

En inspelad film från delar av händelseförloppet visar dock att kvinnan i 30-årsåldern givit mannen ett slag i ansiktet med en öppen hand, varpå mannen slagit kvinnan med en väska i huvudet.

Mannen har även erkänt att han slagit kvinnan med en väska men förnekar att han utdelat slag och sparkar, vilket kvinnan påstår. Kvinnan menar i sin tur att hon handlade i nödvärn – vilket tingsrätten inte funnit stöd för i utredningen.

Vad gäller påföljder har Kristianstads tingsrätt tagit den långa tid som dröjde till att åtal väcktes i beaktning, samt att varken mannen eller kvinnan sedan tidigare återfinns i belastningsregistret. Med den bakgrunden har tingsrätten funnit det lämpligt att döma kvinnan i 30-årsåldern till dagsböter medan mannen i 50-årsåldern i sin tur döms till en villkorlig dom förenat med dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tog sig in i förråd – stal högtalare

Två inbrott anmäldes i Kristianstad på måndagen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:46, 17 oktober, 2017

Tog sig in i förråd – stal högtalare
Två inbrott anmäldes i Kristianstad under gårdagen. Foto: Pixabay.

På måndagen kunde ett inbrott från ett förråd på Olastorpsvägen upptäckas. Genom att klippa upp hänglåset till förrådet har någon lyckats ta sig in. Åtminstone en högtalare har stulits, men ägaren ska återkomma gällande vad som mer stulits.

Ett inbrott var även på väg att ske på Hedentorpsvägen under natten mellan söndag och måndag. Gärningsmän ska då försökt ta sig in på ett företagskontor.

– Man har klättrat upp på taket och plockat bort takpannor men avbrutit det hela. Man har inte tagit sig in i byggnaden, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng