Han ska ordna rock-konsert för cancerdrabbade barn

Tobias Andersson är hjälten arrangera en rock-konsert för cancerdrabbade barn. Till våren hoppas han att Kristianstadsborna vallfärdar till Yllan.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:20, 20 december, 2016

2 bilder
 • Tobias Andersson ska arrangera en rock-konsert på Yllan den 29 april till förmån för Barncancerfonden.
  Tobias Andersson ska arrangera en rock-konsert på Yllan den 29 april till förmån för Barncancerfonden.
 • Den stora lokalen ska förvandlas till en rock-konsert med kravallstaket, klubbkänsla och scen.
  Den stora lokalen ska förvandlas till en rock-konsert med kravallstaket, klubbkänsla och scen.

Det var när Tobias Andersson blev pappa, som han tillsammans med sin sambo, funderade på att göra något för sjukdomsdrabbade barn. De såg en reklam på teve där de samlade in pengar till Barncancerfonden.

– Då funderade jag på hur jag med min kunskap och erfarenhet kan engagera mig, att göra något kul och samtidigt göra nytta, säger Tobias Andersson, som till vardags arbetar med ljudteknik.

Det hela ledde till en välgörenhetskonsert som hölls på på Kippers festvåning i Kristianstad i början av året. Ett 80-tal personer kom dit och det gav intäkter på 10 000 kronor direkt till Barncancerfonden. Nästa år ska arrangemanget bli mycket större. Målsättningen är att fördubbla mängden insamlade pengar.

– Nu räknar jag med att det kommer ett par hundra personer, även om lokalen rymmer fler, säger Tobias Andersson.

Platsen är redan bokad på Yllan.  Där ska konserten hållas den 29 april. Det ska byggas upp en scen, skapas en klubbstämning med rockig inredning och sättas en servering på plats.

– Vi ska också boka ordningsvakter och bygga kravallstaket. Vi är ett tio-tal personer som arbetar med konserten, många har hört av sig och vill hjälpa till, säger Tobias Andersson.

Vad får dig att vara så engagerad?
– Jag har sett andra välgörenhetsarrangemang och tycker att det är en bra grej. Så länge folk tycker att det är kul att komma dit vill jag fortsätta med det, säger Tobias Andersson.

Vilka artister som är bokade, kommer att avslöjas kring årsskiftet samt under våren. Visionen är att få en känd artist till Kristianstad, som kan dra stor publik. Samtidigt eftersträvar arrangören en balans.

– Det finns många lokala band som vi vill ge chansen att göra en spelning, säger Tobias Andersson.

Vad är ditt mål med rock-kvällen?
– Jag vill att folk ska ha roligt och hoppas att de kommer dit. Man får se många bra band för inträdet, samtidigt som pengarna går direkt till välgörenhet, säger Tobias Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?

24:ans Linda LC Berntsson går igenom svenskarnas beteenden vid högtider.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.20:02, 23 juni, 2017

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?
Bilden är ett montage! Foto: Pixabay/Linda LC Berntsson

Och så var det dags igen. Midsommar. Den helgen svenskarna mer verkar se som sin nationaldag än vår egentliga sådan. Midsommarstången reses upp, vi hoppar som grodor runt den, och sedan är det sill, snaps, och potatis som gäller. Och så en jordgubbstårta på det.

De allra flesta verkar fira på liknande sätt, precis som vid många andra av våra högtider. Den insikten fick mig att fundera. En snabb sökning på Wikipedia gav mig frasen ”Masspsykos, även kallat masshysteri, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska.” Kan det alltså vara så att vi befinner oss i masspsykos vid varje högtid?

Jag har samlat ihop några punkter där vårt beteende vid högtider skulle kunna jämföras med en masspsykos (med mindre allvarliga konsekvenser än många kända fall, tack och lov) och tänkte att vi kunde ta en närmare titt på dem.

1. Trafiken.
Precis före och efter högtider är våra vägar fulla av bilar, innehållandes folk på väg till och från firande. Så även under midsommar. Midsommar är den mest trafiktäta helgen på hela året (mer om det här). Men varför detta behov av att åka någonstans? Ja, många vill träffa släkt de annars inte träffar, men det finns ju också mängder av exempel på folk som bor i samma hushåll som ändå envisas med att en lång bilresa krävs för att dansa runt en midsommarstång eller julgran. Kan viljan att fly egentligen bero på något annat? Kan det röra sig om en masspsykos?

2. Snapsen (och sången).
Brukar du sjunga för dina dryckesglas? Inte? Var finns då rimligheten i att du ska sjunga sånger som är specifikt textade för dina små dryckesglas? Kan det vara en masspsykos som ger dig dessa idéer?

3. Potatisen och sillen.
Det kanske mest vardagliga livsmedlet vi har i det här landet är också ett av de vanligaste livsmedlen på ett festbord. Potatisen. Hur den blev en festmat är för mig en evig gåta. Men även den ständiga kompanjonen sillen omges av frågetecken. Vi skaffar oss alltså en speciell fisksort, filéar den och lägger den i gegg. Sedan äter vi den rå. Det konstigaste är ju ändå att kombinationen potatis + sill = komplett måltid. Så otillfredsställande! Varifrån kommer ens de här tankarna? Masspsykos?

4. Huvudbonader.
Nu när det är midsommar är det många som klär sina hjässor i blomsterkransar. Senare i sommar, när det är dags för kräftskiva, är det istället diverse varianter av partyhattar som gäller. Och till jul är det stjärngossestrutar, tomteluvor eller glitter som är grejen. Vad sysslar vi med egentligen? Solklar masspsykos!

Oavsett om du är en av de svenskarna som är drabbade av masspsykos, eller om du kör ditt eget race hoppas jag att din midsommar blir allt du hoppas på. Trevlig helg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De arrangerar festival under midsommarhelgen

Under lördag och söndag arrangerar Drakamöllan Gårdshotell en operafestival. Det blir därmed elfte gången som festivalen tar plats utanför Degeberga.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:37, 23 juni, 2017

De arrangerar festival under midsommarhelgen
”Pajazzo” är en av två operor som spelas upp på Drakamöllan Gårdshotell. Foto: Emil Lyders/Pressbild.

De två operorna ”Manteln” och ”Palazzo” utgör årets operafestival, som för elfte gången tar plats på Drakamöllan Gårdshotell under midsommarhelgen.

– Det är den mest magiska inramningen du kan tänka dig, som har lockat hit världsledande sångare från Köpenhamn, säger Ingalill Thorsell, ägare till Drakamöllans Gårdshotell.

Operorna tar plats i backarna, precis bakom Drakamöllan Gårdshotell. Där ett hundratal besökare kommer kunna njuta av föreställningen.

– Alldeles bakom gårdshotellet håller vi till. Så det är väldigt tätt inpå. Man kan sitta inne i matsalen och lyssna också, men det är att bättre sitta i backen.

LÄS MER: ”TakeOver” kommer till Drakamöllan Gårdshotell

Bägge föreställningarna har premiär på Midsommardagen och spelas sedan även upp på söndagen.

– Lagom till söndag väntas vädret vända också, då kommer solen, så det kommer blir jättebra, säger Ingalill Thorsell.

Hur stort brukar intresset vara?
– Backen rymmer flera tusen, men så många blir det inte. Alla vet ju att man kan köpa biljett samma dag, så vi räknar nånstans med 400 per föreställning. Det hoppas vi på.

Är det vad det brukar ligga på?
– Vissa år är det fler, om vädret ser bra ut. Men vi brukar ligga där eller fler. Så vi siktar på 400 och blir glatt överraskade om det kommer fler.

Operafestivalen är ett samarrangemang mellan Drakamöllan Gårdshotell, Musik i Syd och Tomelilla kommun.

FaktaDet handlar operorna om:
”Manteln” – Ett mörkt drama om valen och kvalen som människor står i. Utspelar sig på en pråm på floden Seine i Paris 1910.

"Pajazzo" – Utspelar sig i Italien, där en grupp gycklare kommer till en liten by för att uppträdda. Ett svartsjukedrama som skrevs 1882.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GLAD MIDSOMMAR

Upp till kamp: Här är tio enkla femkampsgrenar

Det finns ett oändligt antal olika femkampsgrenar, vissa mer avancerade än andra. Vi har tagit fram tio enkla grenar som inte kräver mer tillbehör än det du förmodligen redan har hemma.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:03, 23 juni, 2017

Upp till kamp: Här är tio enkla femkampsgrenar
Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Vad vore midsommarafton utan en femkamp? Vi svenskar älskar att utmana varandra på midsommar i allt från tipspromenader, kubb och femkamp. Men det där med att hitta fem lämpliga grenar är inte alltid så enkelt.

Vi vill därför hjälpa dig på traven. Vi har tagit fram tio enkla grenar som inte kräver mycket mera utrustning än vad man kan hitta i hemmet.

1. Stövelkastning
Vad som behövs: En stövel
Alla har (förhoppningsvis) en stövel i lämplig storlek hemma. Tävlingen kräver möjligen lite utrymme (längd), men om inte tomten räcker till finns det kanske någon park i närheten? Reglerna är i alla fall enkla, det lag vars deltagare kastar längst vinner.

2. Pennan-i-flaskan
Vad som behövs: En penna och en flaska
En riktig klassiker där man fäster en penna i ett snöre som sedan knyts runt midjan på deltagaren. Sedan gäller det att få pennan ned i en flaska och upp igen. Enkelt att styra upp – svårare att få pennan i flaskan.

3. Spiken i brädan
Vad som behövs: En hammare, spikar och en bräda
Se till att ha en rejäl bräda, gärna med tyngd, och lika många femtumsspikar som deltagande lag. Slå ned alla spikar en dryg centimeter innan ni börjar. Det lag som först lyckas dölja hela spikhuvudet vinner.

4. Vissla med kex i munnen
Vad som behövs: En förpackning med härligt torra kex (Tips: Mariekex)
Välj ut en lämplig deltagare i varje lag som bjuds på sju goda (och oerhört torra) kex som tuggas samtidigt. Den som först lyckas vissla, utan att hälften av kexen tar en annan väg än nedför strupen, har vunnit.

5. Äpplet och hinken
Vad som behövs: En hink med vatten och några äpplen
Fyll en hink med vatten och lägg i ett äpple. Samtliga deltagare i varje lag ska, på kortast tid, försöka få tag på äpplet med munnen.

6. Gröna grodan i mjölet (populär att köra direkt efter äpplet i hinken)
Vad som behövs: Gröna grodor (eller annan lämplig godisbit) och en skål med mjöl
Fyll en skål med mjöl och göm en (förslagsvis) grön godisgroda i mjölet. Precis som i ”äpplet och hinken” ska varje deltagare, med munnen, försöka få tag på grodan.

7. Godissnöret
Vad som behövs: En förpackning med godissnören
Cola eller jordgubbssmak spelar ingen roll, det handlar om vilket lag som först kan äta upp sina godissnören. Smakfull teknik när det är som bäst.

8. Galgen mellan knäna
Vad som behövs: En galge
Stafettform där alla deltagare ska hoppa med en galge mellan knäna, det lag som är först i mål med samtliga deltagare vinner. Ett tips, använd stadiga galgar och alla i samma modell.

9. Ägget på skeden
Vad som behövs: Några matskedar och några ägg
Här kommer ytterligare en stafett. Ställ upp er lagvis där den första i varje lag tar en sked i munnen och ett ägg på skeden. Rita upp en enkel bana som varje person ska runda, och när den första har klarat banan byter man till nästa deltagare.

10. Sugrör och ärtor
Vad som behövs: Sugrör och ärtor
Varje deltagare ska, på snabbast tid, flytta ett antal ärtor från en tallrik/skål till en annan. Stafettregler gäller, när den första deltagaren har flyttat ärtorna så flyttar nästa deltagare ärtorna tillbaka och så vidare tills att ett lag har lyckats lösa uppgiften med samtliga deltagare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TÄVLING: Skicka in din midsommarbild

Vi vill veta hur du firar midsommar. Skicka in din bild till oss så har du chans att vinna två trisslotter.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:06, 23 juni, 2017

2 bilder
 • Foto: Lennart Månsson / Arkiv
  Foto: Lennart Månsson / Arkiv
 • Denna rackare är på midsommarfirande i Höör.
  Denna rackare är på midsommarfirande i Höör. "Här är en bild på min lilla pojke. Vi har som tradition att sätta på han en fin klänning och en midsommarkrans." Foto: Elsa Lang

Vad hittar du på i dag? Berätta för oss!

Genom att skicka in din bästa bild från midsommarafton är du med och tävlar om två trisslotter.

Så här gör du för att vara med i tävlingen:
– Ta en bild, helst i liggande format, på hur ditt midsommarfirande ser ut.
– Skriv ditt namn, din adress och var bilden är tagen.
– Maila din bild och text till larm@24sverige.se

Bilderna kommer publiceras här under dagen.

Vi på redaktionen önskar er läsare en glad midsommar! 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här kan du fira midsommar i Kristianstad

Midsommarafton är återigen här. I Kristianstads kommun erbjuds traditionellt midsommarfirande på flera platser. ”Det är jättehärligt”, säger Kristina Jungbeck om firandet i Tivoliparken.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:01, 23 juni, 2017

Här kan du fira midsommar i Kristianstad
Flera traditionella midsommarfiranden tar plats i kommunen i dag. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Midsommarhelgen innebär att många åker bort. Men för dem som blir kvar i Kristianstads kommun finns det som vanligt flera midsommarfiranden att ansluta till.

På inte mindre än sex platser i kommunen erbjuds det nämligen traditionella midsommarfiranden – där man klär midsommarstången och därefter dansar och sjunger. Tivoliparken är en av platserna där midsommarfirande äger rum. Kultur- och fritidsförvaltningen i Kristianstads kommun står då för scenen, tekniken och bidragen som gör att Kristianstads Hembygdsgille kan hålla i arrangemanget. Under två timmars tid arrangeras det då dans, musik och ringlekar.

LÄS MER: Här är de populäraste resmålen under midsommar

– Men det är inga kringarrangemang. Tidigare år har vi ju haft bland annat chokladhjul och fiskedamm, säger Kristina Jungbeck, informatör vid Kultur- och fritidsförvaltningen.

Vad är anledningen till det?
– Hembygdsgillet själva har sagt att de inte har folk som klarar av att ställa upp, tyvärr.

Arrangemanget i Tivoliparken brukar vara välbesökt, och förhoppningen är såklart att parken återigen blir välfylld.

– Jättemycket människor brukar det vara. Nu är prognosen inte jättebra för vädret, men där brukar vara hur många som helst som dansar runt. Det är jättehärligt. Är det fint väder är det superhärligt att gå dit och kolla, eller dansa om man vill det, säger Kristina Jungbeck.

Information kring samtliga midsommarfiranden, som redovisas på kommunens hemsida, finns i faktarutan.

FaktaHär vankas det midsommarfirande i Kristianstads kommun:
Färlöv: Vid 13:00 startar midsommarfirandet på torget i byn – det vill säga lekplatsen/parken mellan Ridderskants väg och Henningsbergsvägen. Då klär man stången, för att en timme senare börja dansa. Allmänheten rekommenderas att ta med filt och fikakorg.

Ivö: Det traditionsenliga firandet på idrottsplatsen pågår mellan 13:30 och 16:00. Tillsammans klär man midsommarstången och dansar sedan runt denna. Även tipsrunda och barnaktiviteter arrangeras. Kaffe, kakor och korv säljs i kiosken.

Kjugekull: Villands härads hembygdsförening arrangerar firande i hembygdsparken. Kaféet är öppet och förutom midsommardans väntar musikunderhållning, tipsrunda och aktiviteter för barnen. Midsommarfesten drar igång 14:00.

Skepparslöv: Mellan 10:30 och 13:00 arrangerar Skepparslövs IF firande vid kvarnen i byn. Man kommer då klä midsommarstången, vilket följs av dans till tonerna av dragspel.

Tivoliparken: Kristianstads Hembygdsgille står för firandet i staden. Festen drar igång 15:00 – och det vankas då dans, musik och ringlekar.

Åhus: Kristianstad blåsorkester underhåller när det vankas dans runt midsommarstången på torget i Åhus. Kaffeservering kommer finnas. Start 13:30.

Källa: Kristianstads kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.