Succéspelaren nära KFC: ”Har fått ett förslag”

Robin Clason gjorde stor succé under sitt provspel med Kristianstads FC. Nu har han erbjudits ett kontrakt med klubben.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:32, 8 december, 2016

Succéspelaren nära KFC: ”Har fått ett förslag”
Ledartrion hoppas kunna presentera ytterligare ett nyförvärv inom kort. Foto: Jesper Hallberg

För en dryg vecka sedan var Kalmar FF-spelaren, Robin Clason, och provspelade med Kristianstads FC. Det slutade med en stor succé och 20-åringen gjorde tre mål – förvisso mot KFC:s U19-lag – men imponerade så pass mycket på ledningen att han nu erbjudits ett kontrakt med klubben.

– Han har fått ett avtalsförslag från oss. Det är en duktig spelare. Jag hoppas att vi kan ha det klart innan jul, säger Kristianstads FC:s sportchef, Anders Swahn.

LÄS MER: Här är Kristianstads supervärvning: ”Ska ta upp KFC till Superettan”

För Robin Clason själv är KFC förstavalet. Inom kort går hans kontrakt med Kalmar FF ut där han stod för sju mål i U19-Allsvenskan under säsongen.

– Det är jätteintressant och förstavalet för mig. Vi har haft ett snack och det är på gång, säger han till 24Kristianstad.se.

19-åringen har ett förflutet i IFK Berga samt Östers IF och kan nyttjas såväl i anfallet som på en kant. Något som KFC-tränaren, Joakim Persson, ser väldigt positivt.

– Han är brukbar i många positioner, har ett bra driv och är en klinisk avslutare. Vi jobbar på att få honom till klubben, säger Joakim Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb

Lämnade Kristianstads FC för en dryg vecka sen – nu har han gjort klart med en ny klubb.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:08, 16 december, 2017

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb
Emil Åberg. Foto: Eskilsminne IF

Emil Åberg bröt med Kristianstads FC för en dryg vecka sen. Nu har han gjort klart med en ny klubbadress. Åberg återvänder till Eskilsminne, som tog klivet upp i division 1 tidigare i höst.

– Eskils ser fram emot att jobba med Emil igen och det gläder oss att få se honom på Harlyckan igen. Med hans färdigheter på plan, sätt att vara och som en fin ambassadör för föreningen, är vi övertygade om att han kommer vara en viktig del av Eskils framfart i division 1 och framtid, skriver Eskilsminne på sin webbplats.

LÄS MER: KLART: Anfallare bryter kontraktet med KFC

Åberg noterades för tio mål under sin sejour i KFC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LÅNGLÄSNING

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

Vem är "Jocke" Persson och vad vill han göra med Varbergs Bois? Över en lunch i hemstaden Helsingborg avslöjar den frispråkige tränaren hur fotbollen ska bli roligare på Påskbergsvallen – och hur allt egentligen grundar sig i "showbusiness".

André Eriksson

Kl.18:18, 15 december, 2017

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

MITT UPPE I EN rykande het padelmatch börjar det ringa i Joakim ”Jocke” Perssons telefon. Han klickar upptaget med autosvarsfunktionen att han sitter i ett möte.

Kujtim Bala skickar ett SMS i stället och signerar med ”Kujtim Bala, sportchef/klubbchef i Varbergs Bois”.

– Jag tänkte att det var ett konstigt meddelande. Det kunde ju inte stämma, han spelade i Dalkurd och gick upp i allsvenskan precis, säger ”Jocke” Persson och skrattar.

Redan nästa dag satte sig ”Jocke” Persson och Kujtim Bala ner och började snacka. Det var ett rakt och ärligt möte, menar Persson.

– Han berättade om den ekonomiska verkligheten och att det skulle bli ett tufft arbete, säger ”Jocke” Persson.

42-åringen nappade på erbjudandet om tränarjobbet, men en resa till Spanien gjorde att slutförhandlingarna dröjde. Men ”Jocke” Persson kunde inte hålla fingrarna i styr och börja lyfta luren redan därifrån.

Truppbygget var i gång.

BARA ETT PAR veckor senare har ”Jocke” Persson satt sin prägel på laget genom att hämta in innermittfältaren Albert Ejupi, 25, och yttermittfältaren Nahom Girmai, 23. Två favoriter från tiden tillsammans i division 1-laget Kristianstad FC, där ”Jocke” Persson var huvudtränare från 2015 och fram tills han fick sparken i höstas.

– Det är två spelare som jag verkligen tror kan höja sig i superettan. Får de nio bättre spelare runt sig som ställer lite krav på dem så kan de steppa upp med tio procent. Sätter du in Albert (Ejupi) bland Malmö FF:s tio bästa spelare så hade han inte gjort bort sig. Sen kanske han inte hade kunnat hålla den nivån i tio omgångar – men så pass bra tekniskt och intelligensmässigt är han, säger ”Jocke” Persson.

– Och får de här killarna lite folk på läktarna också när de spelar så höjer de sig ytterligare tio procent. Det är skillnad att spela derbyn mot Falkenberg, kliva in på Olympia eller Örjans Vall och att spela i Kristianstad eller Oskarshamn inför 200 personer.

NÄR ”JOCKE” PERSSON fick sparken från Kristianstad FC i höstas var det knappast på grund av ett spelaruppror. Trots en resultatmässig fiaskosäsong, sett till den klara målsättningen att gå upp i superettan, tappade Persson aldrig spelarnas förtroende.

Albert Ejupi nobbade ett kontraktsförslag från Gais för att hänga med ”Jocke” Persson till Varberg. Nahom Girmai var så sugen på resan att han bröt sitt kontrakt med Kristianstad ett år i förtid.

När nyförvärven har motiverat sina beslut i efterhand har de nämnt två anledningar: dels chansen att få spela under ”Jocke” Persson igen – men också den tilltalande spelfilosofin som de har fått presenterade för sig.

VARBERGS BOIS HAR – historiskt sett – ofta fått kritik för att spela tråkig fotboll. En rak, enkel fotboll med fokus på fasta situationer och långa inkast, i stället för att skapa egna målchanser.

Det vill det nya Varbergs Bois ändra på.

Nye huvudtränaren ”Jocke” Persson, nye assisterande tränaren Paul Olausson och nye sportchefen Kujtim Bala är överens: nu det ska bli roligare att åka till Påskbergsvallen och kolla på fotboll.

– Vi kommer att gå all-in för att äga bollen och spela fotboll i alla matcher, säger ”Jocke” Persson.

Sportchefen Kujtim Bala kommer senast från sejourer som spelare i Dalkurd och Östersund, två rejält passningsorienterade, spelande lag.

Dessutom bidrar Paul Olausson med starka influenser av en attraktiv fotbollsprodukt. Olausson har de senaste säsongerna varit i division två-laget Karlstad BK, där han varit nära att ta upp laget i division ett men fallit på målsnöret.

När den assisterande tränaren kommer på tal lyser ”Jocke” Persson upp.

– Jag har sett klipp från matcher där han har mött Dalkurd, Degerfors och Örebro med Karlstad BK – och han spelar ut dem fullständigt. Det är nästan FC Barcelona-stil. Först tänkte jag att han är helt sinnessjuk ju, säger Persson och skrattar.

– Men han har en strategi och teori som gör att man förstår det efter ett tag. Det är ett spelsystem som är uppbyggt med en jäkla massa trianglar egentligen, enkelt förklarat.

”Jocke” Persson menar dock att spelfilosofin är lite väl romantisk. Superettan är ingen lek och man blir betydligt hårdare straffad där än i division två.

– Men det kan bli en riktigt intressant kombination av våra två synsätt på fotboll. Paul (Olausson) kommer få ett stort ansvar och frihet i anfallsspelet, säger Persson.

SAMTIDIGT ÄR ”JOCKE” PERSSON noga med att poängtera att han hyser stor respekt för fotbollen som har spelats i Varberg tidigare.
– De har varit jäkligt tunga att möta. Det vet jag själv från när jag har mött dem med Ängelholm. Jag har lett med 3–0 i halvtid, men ändå varit lite nervös, eftersom de alltid gör två-tre mål utan att ha några egentligen chanser, säger ”Jocke” Persson.

– Det finns också en karaktär här som vi kommer göra allt för att bibehålla. Spelarna har alltid jobbat hårt för varandra och haft en jäkla moral. Den känslan ska vara kvar. Men framförallt ska vi våga. Alla tror att vi kommer att sluta sist i serien, eller i alla fall långt ner i botten. Kan vi då gå ut med rätt feeling och spela med stort mod och stort hjärta – då kan vi överraska.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

DET ÄR UTIFRÅN den nya, mer spelande fotbollsfilosofin som truppbygget kommer att utformas. Konceptet har sålts in och tagits emot väl hos potentiella nyförvärv och sponsorer.

– Vi har fått väldigt bra respons. De tycker att det är spännande och man märker att det finns ett intresse för fotbollen i den här staden.

”Jocke” Persson menar också att det är viktigt att A-laget ska vara attraktivt för de egna talangerna.

– Vi måste erbjuda en produkt som gör att de nere i ungdomslagen känner att ”shit, A-laget spelar roligt och det händer saker på planen, där vill jag spela”, säger han.

Det är december och ni har knappt fått ihop tillräckligt med spelare för att sätta ett fullt lag på banan ännu – vad blir den realistiska målsättningen för nästa säsong?

– Den måste vara att hänga kvar, sett till vår ekonomiska budget. Vi har kanske ett eller två lag i superettan som ligger på samma siffror som oss, annars tror jag nästan de flesta andra har åtminstone dubbelt så stor budget som oss. Visst, med bra rekrytering och en bra start så… Men realistiskt sett vill vi inte gå ut och klappa för mycket, säger ”Jocke” Persson och fortsätter:

– Går jag ut och säger att vi ska vinna serien det här året, med den här budgeten, är jag en idiot.

KLIPP TILL DEN 5 april 2017. Det är upptaktsträff för division ett-klubbarna. ”Jocke” Persson är där som representant för Kristianstad FC. Tränarna turas om att gå upp på scen för att utbyta artigheter och säga de sedvanliga klyschorna.

Upp kommer ”Jocke” Persson och tippar sig själv och sitt Kristianstad som seriesegrare.

Fem månader senare får han sparken.

Den 42-årige tränaren är vad vi i branschen kallar ”en citatmaskin”. I en fotbollsvärld som alltmer präglas av de samma gamla klyschorna så säger ”Jocke” Persson vad han tycker och tänker.

Uppfriskande och underhållande för supportrar och media – men frispråkigheten har inte alltid varit till Perssons fördel.

– Det har hänt att jag har fått kritik från styrelsen för några uttalanden i tidningen. ”Så där kan du inte säga”, har de sagt. Men folk är inte dumma, har min målvakt kastat in bollen i eget mål så kan inte jag stå och säga att ”det är hela laget som förlorat” när vi förlorar på grund av individuella misstag.

– Eller när min vänsterback gör en bicikleta i eget mål i en match som vi förlorar med 3–2 mot Utsikten. När fan såg man det senast, liksom? Då måste vi lära oss från de misstagen. Får man då en mikrofon framför sig direkt efteråt så… Fotboll är känslor, man är glad när man vinner och besviken när man förlorar, säger ”Jocke” Persson.

Han fortsätter:

– Fotbollen, för mig, är underhållning också. Det är i underhållningsbranschen. Varför tror du att två boxare snackar skit om varandra i tre månader innan matcher? För att upphaussa intresset så klart, säger ”Jocke” Persson.

Samtidigt kan tränaren reta sig på hur media blåser upp citat och ”hårdvinklar”.

– Vissa grejer säger man till journalister med glimten i ögonen, men det står ju knappast med i texten. Men jag orkar inte bry mig om det. Glaffar man som jag gör så får man leva med det. Jag vet spelreglerna och det är trots allt lite ”showbiz”, säger ”Jocke” Persson.

Nu rullar ”showbiz”-tåget vidare.

Och en fotbollsrevolution inleds i Varberg.

FaktaJoakim "Jocke" Persson
Född: 3 april 1975
Klubbar som spelare: Högaborgs BK –1992, Malmö FF 1992–1996, Atalanta 1996–1997, IFK Göteborg 1998–1999, Esbjerg 2000–2002, Hansa Rostock 2002–2005, Stabaek 2005–2006, Landskrona BoIS 2007–2010
Klubbar som tränare: Ängelholms FF 2011–2015, Kristianstad FC 2015–2017, Varbergs Bois 2017–

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest

På onsdagen arrangerades den stora KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Här är alla bilderna från evenemanget.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:06, 14 december, 2017

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest
På onsdagen arrangerades den stor KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Foto: Lars Svensson.

Det blev inte bara en spännande match mellan Tyringe och Kristianstad under onsdagen. Det blev dessutom en stor folkfest när klubben hade sitt stora evenemang under namnet KIK-dagen.

Det bjöds på musikunderhållning, besökarna fick se luciatåg och klubbens ungdomslag presenterades. Inträdet bjöd Kristianstad IK:s sponsorer på. Dessutom hade ett 70-tal företag anmälts att de skänker en krona för varje gäst under dagen.

LÄS MER: TV: Här hyllas TV-pucksvinnaren

– Vi vill kunna bjuda vår publik på hockey och göra sporten stor i Kristianstad. Samtidigt visar vi upp att klubben inte bara består av ett A-lag utan att vi har duktiga ungdomslag och att vi har skapat stora talanger, säger KIK:s ordförande Christian Falk.

TV: Här hyllas vinnaren av TV-pucken.

Över 2 000 personer besökte ishallen under KIK-dagen. Det var fullspäckat med aktiviteter och en glad stämning. Många tog chansen att få en autograf från KIK:s A-lagsspelare.

– Det var fantastiskt och det visar att hockeyn är i Kristianstad för att stanna. Det kom en stor publik fastän vi redan är vidare för spel. Klacken bjöd på en magiskt stämning. Vi kommer att köra vidare med detta, säger Christian Falk.

Text: Henrik Nordell

Foto: Lars Svensson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Uppgifter: Sixten nära Superettanklubb

Sixten Mohlin uppges vara nära en flytt till Superettan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:32, 14 december, 2017

Uppgifter: Sixten nära Superettanklubb
Sixten Mohlin ser ut att flytta till Varberg. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Framtiden för Åhusgrabben Sixten Mohlin, 21, är oviss. De två senaste säsongerna har han varit utlånad från Malmö FF till Kristianstad FC men någon fortsättning i KFC ser det inte ut att bli.

– Malmö FF har många duktiga målvakter och det är inte intressant att slåss om en andraplats. Då är det bättre för mig att bli utlånad och få speltid. Jag har sett mig om efter alternativ på högre nivå än division 1 i Sverige, säger Sixten Mohlin till Kristianstadsbladet.

LÄS MER: Skyttekungen förlänger med KFC: ”Har hjärtat i stan”

Istället uppger Kristianstadsbladet att Sixten Mohlin kommer flytta till Superettan och göra ”Jocke” Persson, Albert Ejupi och Nahom Girmai sällskap i Kristianstadskolonin Varbergs BoIS.

– Det är mer än vad jag visste (skratt). Varberg är säkert en jättetrevlig klubb, säger Mohlin till tidningen.

De två senaste säsongerna har Sixten Mohlin vaktat målet i 50 av KFC:s 52 seriematcher.

Tidigare i dag meddelade Varbergs BoIS att man släpper sina två målvakter Peter Dahlberg och Joakim Wulff, vilket innebär att man enbart har oprövade Milos Vrsaljko kvar på målvaktssidan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIK-dagen

TV: Här hyllas TV-pucksvinnaren

KIK-produkten vann TV-pucken – i samband med derbyt hyllades han på hemmaplan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:29, 14 december, 2017

Den 5 november vann Skåne TV-cupen, sedan man besegrat Ångermanland med 5-4 i finalen. I det vinnande laget fanns en Kristianstads IK-produkt med.

Åhussonen Hugo Nilsson var nämligen en del av vinnarlaget.

LÄS MER: KIK-produkten vann TV-pucken: ”Aldrig varit så nervös”

– När slutsignalen väl går fattar man inte att det är på riktigt liksom, sa Hugo Nilsson till 24Kristianstad dagarna efter segern.

Under onsdagens derby mellan KIK och Tyringe fick så Hugo Nilsson hyllas även på hemmaplan, vilket du kan se i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng