Kristianstads IK–Tyringe SOSS

Profilernas bästa derbyminnen

På fredagens vankas det på nytt hockeyderby. Vi har samlat ett par av profilernas bästa derbyminnen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:48, 18 november, 2016

Profilernas bästa derbyminnen
I kväll vankas det hockeyderby. Foto: Bildbyrån/Jesper Hallberg

Joakim Johansson, sportchef KIK, tidigare spelare och tränare i Tyringe.

– Det måste ha varit när vi sköt ner Tyringe i division 2. Sedan vann vi en match mot Tyringe med 15–2 vid något tillfälle minns jag också.
Hur stort är derbymatcherna i dag?
– Det har varit riktigt bra stämning tidigare om åren, men efter att de ramlade ur ettan blev det inget på ett tag. Men nu kom ju Tyringe tillbaka i fjol och det blev rätt heta matcher. Det är roligt att kunna ha sådana här matcher.

Mathias Sjöberg, tidigare spelar i KIK, numera assisterande kapten i moderklubben Tyringe.

– Det var förra året – när jag inte spelade. Vi vann den matchen på straffar och jag stod i båset. Jag vill minnas att Tex Williamsson tog alla deras straffar.
Hur stort är derbymatcherna i dag?
– Det är stort och ska bli väldigt roligt. Jag jobbar i Kristianstad och det är många som är på en. Men hjärtat slår för Tyringe.

Peter Rooth, 15 säsonger i KIK-tröjan.
– Vi har haft många tuffa matcher mot varandra. Men vi mötte dem i kvalserien något år när vi var på väg upp. Sen slog vi Tyringe med rätt många mål vid något tillfälle också.
Hur stort är derbymatcherna i dag?
– Det brukar alltid vara känslor på isen och bra tryck på läktaren. Jag har nog spelat 10-15 derbymatcher genom åren. Det ska bli jävligt roligt faktiskt.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sammalmaa: ”Detta är en stor chans för mig”

Joonas Sammalmaa är fast besluten – han vill ta en plats i Kristianstads IK.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:57, 21 augusti, 2017

Sammalmaa: ”Detta är en stor chans för mig”
Foto: Skärmdump Youtube

Efter att Daniel Andersson skadat ett ledband i knät gick KIK på forwardsjakt – och fann finnen Joonas Sammalmaa, närmast från Hudiksvalls HC. 26-åringen har en diger meritlista som innehåller bland annat spel i finska högstaligan. Nu vll han ta en plats i KIK.

– Jag tror att jag har goda chanser att ta en plats i laget – om jag spelar som jag kan. Mina ben var lite trötta i fredags men i lördags mot Rungstedt kändes det väldigt bra, säger Sammalmaa på finlandssvenska.

Vad vet du om Kristianstads IK?
– Det är ett bra lag som har stora chanser att gå till allsvenskan. Detta är en stor chans för mig och jag vill visa upp mig själv. Det är ett bra paket.

Sammalmaa anslöt till Sverige på torsdagskvällen och var alltså med laget i Danmark, där det spelades matcher mot Rödovre samt Rungstedt. Bägge matcherna slutade med förluster.

– Jag tycker att vi var lite bättre i båda matcherna, men gjorde inte mål. Därför förlorade vi, hade vi gjort fler mål hade vi vunnit tror jag, säger han Sammalmaa.

Hur skulle du beskriva din spelstil?
– Ganska allround, tycker jag. Jag är bra offensivt men kan också spela bra defensivt.

Tror du att du kan spela till dig ett kontrakt?
– Jag tror att jag har bra chanser. Men jag måste spela som jag kan. Det är ett väldigt bra lag som var nära att gå upp i allsvenskan redan förra säsongen.

KIK fortsätter sitt träningsmatchande på onsdag när Nybro Vikings kommer på besök.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så gick det i helgens lokalfotboll

Här är resultaten från helgens matcher i lokalfotbollen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:00, 21 augusti, 2017

Så gick det i helgens lokalfotboll
Både Sofie Magnusson (Gärds Köpinge IF) och Mikaela Ekberg (Åhus IF) kunde glädja sig åt segrar i helgen. Foto: Robert Rosén.

Herr

Division 3 Södra Götaland

Nosaby IF 2-1 Bjärreds IF
Mål: 0-1 Fredrik Svensson (33), 1-1 Karl Rydhög (62), 2-1 Karl Rydhög (78).
Kalle Rydhög är inne i ett ordentligt målstim, och kunde med två mål se till att vända på steken mot bottenlaget Bjärred. Trepoängaren innebär att Nosaby fortsatt är ett poäng efter serieledande Olympic – med en match mindre spelad.

Division 4 Östra

Åhus Horna BK 2-2 Veberöds AIF
Mål: 1-0 Bernhard Svanström (6), 1-1 Code Demba Sy (27), 1-2 Code Demba Sy (50), 2-2 Omid Shateri (90).
Ett sent mål räddade en efterlängtad poäng för Åhus, som radat upp förlusterna på senare tid. Pinnen gör att man lämnar över jumboplatsen i tabellen till Öja FF. Upp till Hanaskogs IS på kvalplats är gapet dock fortfarande stort, då Åhus är nio poäng efter.

Division 5 Nordöstra

Näsby IF 6-1 Glimåkra IF
Mål: 1-0 Sanjin Tufek (4), 2-0 Tim Roskvist (25), 3-0 Edonis Krasniqi (34), 3-1 Oscar Schuller (49), 4-1 Sanjin Tufek (54), 5-1 Kushtrim Sokoli (64), 6-1 Muhamed Bajrami (78).
Näsby stod för en ordentlig uppvisning hemma på Grönevi, och håller sig fast i den absoluta toppen. Medan Näsby parkerar på andraplats och har minst ett kval i sikte är Glimåkras säsong nu så gott som över. Nio poäng skiljer till kval till fyran medan man har elva poäng ner till återkvalet.

VMA IK 5-1 Åsums BK
Mål: 1-0 Kevin Persson (26), 2-0 Pierre Rosén (47), 2-1 Benjamin Birgersson (60), 3-1 Elliot Pramberg (77), 4-1 Oscar Hall (79), 5-1 Kevin Persson (85).
Precis som Näsby kunde serieledande VMA ta en bekväm seger. 5-1-segern innebar inte bara tre poäng, utan kan även visa sig viktig vid en målskillnadsaffär framåt hösten. Storsegern innebär nämligen att VMA fortsatt har bäst målskillnad utav de tre topplagen.

Vinslövs IF 2-2 Ovesholms IF
Mål: 0-1 Victor Åkesson (44), 1-1 Mert Yanev (66), 1-2 André Bengtsson (77), 2-2 Linus Olsson (92).
Länge såg det ut som att Ovesholm skulle ta en trea, och hålla hoppet om en kvalplats till fyran levande. Men ett övertidsmål såg till att det blev delad pott i Vinslöv. Poängtappet gör att Ovesholms avstånd till tredjeplacerade Bjärnum nu är sju poäng.

Broby IF 2-8 Fjälkinge IF
Mål: 0-1 Robin Gunnarsson (7), 0-2 Sebastian Ristevski (10), 0-3 Robin Gunnarsson (26), 0-4 Rasmus Sundholm (37), 1-4 Elliot Blennborn (44), 2-4 Elliot Blennborn (49), 2-5 Sebastian Ristevski (58), 2-6 Emil Lundgren (80), 2-7 Rasmus Råström (84), 2-8 Rasmus Råström (87).
En ny, välbehövlig trea för Fjälkinges del. På fredagskvällen hade man nämligen inga problem att städa bort jumbon. Segern gör att Fjälkinges förhoppningar om att inte bara undvika nedflyttning, utan även negativt kval i allra högsta grad lever. Upp till Vinslöv, på säker mark, skiljer nämligen inte mer än tre poäng.

Division 5 Östra

Tollarps IF 3-5 IFK Ystad FK
Mål: 0-1 Gustaf Fausö (4), 0-2 Gustav Fausö (25), 0-3 Kim Krondahl (39), 0-4 Emanuel Jönsson (65), 0-5 David Nilsson (69), 1-5 Jimmie Oskarsson (73), 2-5 Dennis Dahlberg (81), 3-5 Dennis Dahlberg (84).
En produktiv slutforcering putsade visserligen till siffrorna, men det blev till slut ännu en nollpoängare för Tollarp. Vad som var kanske än värre var att båda bottenkonkurrenterna Köpingebro och Spjutstorp vann sina matcher. Därmed är Tollarp ny jumbo i östra femman – med fyra poäng upp till kval.

Liga 06 IF 5-0 Vittskövle IF
Mål: 1-0 Mattias Andersson (10), 2-0 Linus Nilsson (15), 3-0 Jim Nylander (39), 4-0 Mattias Andersson (49), 5-0 Jim Nylander (72).
Tung förlust för Vittskövle, som vid en seger hade hakat på i toppstriden. Istället blev det noll poäng och oförändrat läge. Desto bättre för Vittskövles del förlorade flera andra av de kvalaspirerande lagen, vilket gjorde att avståndet upp enbart växte med en poäng.

Division 6 Mellersta

Nävlinge IF 1-0 Linderöds IF
Mål: 1-0 Alexander Tillman (6).
När Linderöd gästade serietvåan Nävlinge blev det noll poäng, även om siffrorna hölls nere. Då Huaröd samtidigt bärgade en trea halkade Linderöd, till råge på allt, också ner på den negativa kvalplatsen.

Djurröds IK 1-1 Häljarps IF
Mål: Okänt.
Medan Djurröd parkerat på nedflyttningsplats hela säsongen innehar Häljarp för närvarande en kvalplats till femman. I helgen spelade dock inte tabelläget någon roll, då man delade på poängen. Även om Djurröd tagit fyra poäng på de två senaste matcherna är det fortfarande långt upp till kval. Det skiljer nämligen hela elva poäng till Linderöd på tiondeplats.

Höörs IS 6-7 Huaröds IF
Mål: 1-0 Aron Andersson (7), 1-1 Agron Fetahi (13), 1-2 Martin Basti (16), 2-2 Tim Malmborg (17), 3-2 Johan Karlsson (23), 3-3 Martin Basti (30), 3-4 Tobias Martinsson (36), 4-4 Aron Andersson (38), 5-4 Gustav Samuelsson (45), 5-5 Jimmy Olsson (77), 5-6 Tobias Martinsson (79), 5-7 Martin Basti (90), 6-7 Gustav Samuelsson (94).
Det bjöds på ett ordentligt målkalas på Färs & Frosta Arena i helgen. Jumbon Höörs IS, som enbart har ett poäng, var i halvtid på väg mot säsongens första trea. I andra halvlek vände dock Huaröd på steken, tog med sig de tre poängen hem och passerade Linderöd i tabellen.

Division 6 Östra

Venestad IF 1-4 Everöds IF
Mål: 1-0 Jetmir Bucolli (18), 1-1 Mikael Törnström (48), 1-2 Melker Knutsson (54), 1-3 Viktor Thell (63), 1-4 Viktor Thell (65).
Det blir allt jämnare kring nedflyttningsstrecket i sexan. I helgen inkasserade nämligen Everöd en oerhört viktig trea. Nu skiljer det bara ett poäng upp till Wä på kvalplatsen. Förlorande Venestad är i sin tur på säker mark, placerade i mittenskiktet.

Edenryds IF 1-2 Vinnö IF
Mål: 0-1 Isac Bondesson (25), 1-1 Jiovanni Landu Puati (31), 1-2 Samuel Lindh (81).
Vinnö har nu sju poäng ner till Wä på kvalplatsen, då man bärgade en trepoängare mot Edenryd. Även om kontraktet är långtifrån säkrat är tabellen en munter läsning för Vinnö IF. I nuläget är de nämligen femma, och ”Best of the Rest”, bakom den överlägsna toppkvartetten.

Vanneberga IF 5-0 IFK Knislinge
Mål: 1-0 Anton Persson (9), 2-0 Anton Persson (32), 3-0 Niklas Barsegård (80), 4-0 Andreas Lewitz (87), 5-0 Anton Rosengren (90).
Vanneberga förhoppningar om att jaga ikapp serieledande Yngsjö lever vidare. Med fem poäng upp och bara sex matcher kvar börjar dock goda råd att bli dyra. I helgen gjorde man dock jobbet, och mycket mer än så kan man inte göra.

Division 7 Nordöstra

Bjärlövs IF 2-5 Vanneberga FF
Mål: 0-1 Johan Faijermo (3), 1-1 Håkan Henningsson (27), 1-2 Henrik Grönwall (32), 1-3 Alex Axelsson (36), 2-3 Faruk Zuber (65), 2-4 Kevin Ingemansson (79), 2-5 Gabriel Pettersson (83).
Bjärlöv är alltjämnt poänglösa, medan Vanneberga i allra högsta grad är inblandade i striden om en kvalplats till sexan. De fem målen hemmalaget fick släppa förbi sig innebar även att man passerade 100-strecket – då man har släppt in 104 mål i årets seriespel.

Östra Sönnarslövs IF 2-10 Skepparslövs IF
Mål: 0-1 Tony Svensson (3), 0-2 Daniel Nilsson (15), 0-3 Johan Ström (22), 0-4 Daniel Nilsson (32), 1-4 William Palmé (35), 1-5 Erik Lindberg (44), 2-5 Jonatan Johnsson (45), 2-6 Tony Svensson (65), 2-7 Daniel Nilsson (77), 2-8 Tony Svensson (80), 2-9 Tony Svensson (82), 2-10 Tony Svensson (88).
Vid sommaruppehållet var Tony Svensson bäste målskytt i lokalfotbollen. Än har han inte heller visat några tecken på att slå av på takten. Mot Östra Sönnarslöv blev det fem nya mål. Därmed utökar Tony ledningen i skytteligan – samtidigt som Skepparslöv nu är nya serieledare, i kraft av bättre målskillnad än Östanå Bruk.

Degeberga GoIF 9-5 Strömsborgs IF
Mål: Okänt.
Det bjöds på målkalas på Degeberga IP, där hemmalaget kunde ta hand om alla tre poäng. Med en ny seger i fickan lever Degebergas kvalförhoppningar vidare. Upp till Vanneberga på fjärdeplats skiljer det tre poäng.

Dam

Division 3 Nordöstra

Åhus IF 4-0 Hanaskogs IS/IFK Knislinge
Mål: 1-0 Therese Carlsson (11), 2-0 Louise Jarl Bergqvist (33), 3-0 Mikaela Ekberg (37), 4-0 Therese Carlsson (70).
Seriefinalen i trean blev en ensidig historia, där Åhus fick in hela fyra mål bakom seriens bästa defensiv. Segern gör att Åhus nu ryckt åt sig en trepoängsledning i serietoppen och dessutom har tio måls bättre målskillnad. Division 2 kommer allt närmare för Åhus IF.

Wä IF 0-5 Hjärsås/Värestorps IF
Mål: 0-1 Mikaela Alvarsson (23), 0-2 Mikaela Alvarsson (55), 0-3 Alexandra Glimbrink (58), 0-4 Linnea Svantesson (66), 0-5 Fanny Bolin (76).
Wä IF åkte på en riktig storförlust, i mittenmötet mot Hjärsås/Värestorp. I det långa loppet är det dock osannolikt att varken förlusten eller de många baklängesmålen ska ha någon betydelse. Ner till Tyringe på nedflyttningsplats skiljer nämligen nio poäng.

Gualövs GoIF 1-2 Gärds Köpinge IF
Mål: Okänt.
Gualöv är tabelljumbo, med noll poäng. Det gör dock inte segern mindre viktig för Gärds Köpinges del. Tack vare trepoängaren har man nu två poäng ner till Tyringe på nedflyttningsplats. Att det blir en nervös höst är dock ingen högoddsare, där kampen för nytt kontrakt lär leva in i kaklet.

Division 4 Nordöstra

Sibbhults IF 3-2 Önnestad BoIF
Mål: 0-1 Julia Fält (32), 1-1 Ebba Axelsson (56), 2-1 Lova Åberg (61), 3-1 Lova Åberg (67), 3-2 Therese Eriksson (78).
Obesegrade i våras, men nu krävdes bara en match innan Önnestads nolla i förlustkolumnen skulle försvinna. Att den dessutom kom mot Sibbhult – som hade vunnit en match på hela säsongen – var än mer oväntat. Önnestad innehar dock fortsatt en uppflyttningsplats, även om Farstorp skuggar ett poäng bakom.

Vittskövle IF 3-0 (WO) Hörja IF
Mål: –
Medan Önnestad åkte på en förlust är serieledande Vittskövle alltjämnt obesegrat. När jumbon Hörja inte kom till spel var det bara för hemmalaget att tacka för de tre poängen, och kunna konstatera att serieledningen växte till sig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Wä IF-produkt klar för dansk klubb

Måns Herrmann, med Wä IF som moderklubb, flyttar vidare till Danmark.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:33, 21 augusti, 2017

Wä IF-produkt klar för dansk klubb
Måns Herrmanns karriär går vidare i Danmark. Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Efter flera provspel med klubbar i Allsvenskan, Superettan och Division 1 skrev Måns Herrmann, 20, i våras till slut på för Höganäs BK i Division 2. Nu står det klart att anfallstalangen åter lämnar svensk fotboll. På söndagskvällen  presenterades nämligen Måns Herrmann av FC Helsingör, nykomlingar i danska högstaligan.

– Måns är en spelare som i första hand är inhämtad som utvecklingsspelare, så får vi se om vi kan göra en Superligaspelare av honom. Han är ung, hungrig och har en riktigt stort talang, som vi ska hjälpa honom att förlösa, säger Janus Kyhl, direktör i FC Helsingör.

Därmed väntar ett nytt utlandsäventyr för Måns Herrmann. Efter att ha startat karriären i Wä IF och därefter gått vidare till Helsingborgs IF spenderade 20-åringen som bekant flera år i nederländska Feyenoords ungdomsakademi, innan han vände hem till Höganäs BK.

Kontraktet med FC Helsingör är skrivet fram till och med 1 januari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VECKANS IDROTTSPROFIL

Jättetalangen har seniordebuten i sikte

Han har flytt kriget i Syrien, hunnit med ett äventyr i Helsingborgs IF och debuterat för P16-landslaget. Nu är Mohammed Ali Rubi Kweder på plats i Kristianstad - och redo för seniorfotbollen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:57, 19 augusti, 2017

Jättetalangen har seniordebuten i sikte
Mohammed Ali Rubi Kweder är nu tillbaka i Kristianstadsfotbollen. Foto: Robert Rosén.

Att nordöstra Skåne har med spelare i pojklandslagen hör inte till vanligheterna – även om det händer med jämna mellanrum. Men i maj i år debuterade Kristianstadskillen Mohammed Ali Rubi Kweder, 16, i P01-landslaget. Bara några månader senare kom beskedet att han lämnat Helsingborgs IF och istället skrivit på för Kristianstad FC.

– Jag är tillbaka i Kristianstad eftersom det hängde en del på skolan. Eftersom jag inte ville flytta själv eller bo själv, då jag inte känner mig redo för det. Då bestämde jag mig för att stanna här hemma vid familjen och kompisarna. Samtidigt kan jag lira seniorfotboll. Det är en högre utmaning för mig än Helsingborgs U17, säger Mohammed Ali Rubi Kweder som kommande vecka börjar på Teknikprogrammet på Österänggymnasiet.

Hur gick tankarna mellan att lämna Helsingborg och flytta hem?
– Från början var det 50-50. För jag har spelat där i ett och ett halvt år och trivdes där. Men jag tänkte att jag inte kommer orka pendla i tre år till, så då blev det Kristianstad, förklarar 16-åringen, när 24Kristianstad möter upp honom på nya hemmaplanen Kristianstads IP.

Vad är ditt första intryck av klubben och laget?
– Det är ett bra lag. Trevliga killar.

Foto: Robert Rosén.

Efter ett och ett halvt år i Helsingborg är Mohammed tillbaka i Kristianstad.


Den flexible 16-åringe
n – som kan spela såväl som anfallare som yttermittfältare – menar att han utvecklats stort sedan flytten från Kristianstad BoIS till Helsingborgs IF, där det framförallt är spelet på små ytor som förbättrats.

– Jag har utvecklas en hel del och lärt mig hur en elitspelare ska va. Både mognat och lärt mig en hel del fotbollsmässigt, men även utanför plan hur man ska bete sig. Nu när jag kommit hit till Kristianstad så har jag med mig en hel del, säger Mohammed Ali Rubi Kweder.

Även om talangen har med sig en hel del nya egenskaper i ryggsäcken, efter äventyret på den skånska västkusten, menar han att klivet upp till seniorfotbollen omedelbart märktes av.

– Det är tufft. De är fysiska. Man får lära sig och ta materialet hela tiden och fylla på. Men jag har vänjt mig nu. Jag har kommit in i det. Från början var det mycket svårare, förklarar den offensiva talangen som tränat med Kristianstad FC i drygt en månads tid och skrev på för laget i slutet av juli.

Som tidigare nämnt innebar tiden i Helsingborgs IF även att Mohammed Ali Rubi Kweder blev kallad till P16-landslaget. Totalt har det blivit tre framträdanden för talangen, som är nöjd med sina debutmatcher.

170331 Mohammed Ali Rubi Kweder i P16-landslaget poserar fšr ett portrŠtt den 31 mars 2017 i Stockholm. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Landslagsdebuten avverkades i mars. Foto: Bildbyrån.

 

– Det var bra. Fast jag var lite nervös. Jag gjorde mitt bästa, även om jag hade känningar i lårmuskeln. Jag tycker det kändes bra faktiskt.

Hur gick för egen del?
– Kanske sexa eller sjua av tio, i den första matchen. I de andra matcherna var jag mycket bättre. Då hade jag kommit in i det mer.

Även om Mohammed Ali Rubi Kweder gjort tre ungdomslandskamper för Sverige är det mycket möjligt att ex-förbundskaptenen Magnus Wikman ville ha med honom än tidigare. Någonting som dock inte var möjligt, då det inte ens är ett år sedan 16-åringen mottog sitt svenska medborgarskap. Som Mohammed själv berättat i en intervju med 24Kristianstad flydde han kriget i Syrien med sin familj. När vi halvvägs in på intervjun glider in på ämnet vrider han dock på sig och det är uppenbart att han inte vill samtala om flykten.

– Kan vi inte skippa det..?

LÄS MER: Kristianstadskille uttagen i landslaget

Det var nämligen i december 2013 som Mohammed Ali Rubi Kweder kom till Sverige, med sina föräldrar och fem systrar. Efter uppskattningsvis 15 dagar på flykt från krigets Syrien landade familjen i Sverige. I Norrland.

– Då kom vi till en by som heter Boliden. Så bodde vi där ett tag. Sen kände pappa att det var för kallt, säger Mohammed med ett skratt och fortsätter:

– Så han trivdes inte där. Då bestämde vi oss för att flytta hit, sen gick det fort.

Varför blev det Kristianstad?
– Det var inte bestämt att det skulle bli Kristianstad. Vi ville bara bo i södra Sverige. Sen hittade vi bara en lägenhet här, så flyttade vi ner.

Hur trivs ni i Kristianstad?
– Det är riktigt bra. Bättre än det var i Norrland i alla fall, skrattar KFC-talangen.

Foto: Robert Rosén

Han beskriver spelet med boll som sin styrka, medan det behöver slipas på defensiven.


Den sju-åtta
månader långa vistelsen i Boliden innebar dock att Mohammed Ali Rubi Kweder återigen fick kontakt med fotbollen. Efter att som liten pojk spelat på skoj med de äldre killarna i storlaget Al-Ittihad, i närheten av sin pappas jobb, väntade två-tre år utan fotboll.

– Det hängde en hel del på pengarna, jag fick jobba och så. Så man hade inte tid med fotbollen.

Någonstans kring åtta-tio års ålder var det nämligen slut med leken för Mohammeds del, då han istället började arbeta nere i Syrien.

– Man var tvungen att mogna tidigare. För man hade inget val. Så man fick jobba lite och hjälpa familjen.

Väl i Sverige kunde dock fotbollskarriären återigen ta fart, när han för första gången började spela organiserad fotboll – i Skellefteå FF.

– Det kändes skönt faktiskt. För jag har gillat fotboll sen jag var fem år. Så fick jag chansen här i Sverige, att börja lira igen. Det känns riktigt bra.

Att Mohammed trots uppehåll från fotbollen i flera år kunde landslagsdebutera för Sverige som 16-åring är dock någonting han själv har svårt att förklara. Han tränade förvisso hårt i Norrland (”De kör bara fys hela tiden, sen så körde jag fotboll själv.”), men menar att den medfödda talangen nog trots allt spelade större roll.

LÄS MER: ”Sen kom kriget och då flydde vi”

– Jag vet inte faktiskt. Vill man bli något, så kommer man bli nåt, så länge man bestämmer sig och går för det helt. Jag hade ju fotbollen i mitt hjärta. Även om jag jobbade och hade slutat. Sen när man kom till Sverige fick man chansen där, och började komma igång.

Sedan Mohammed Ali Rubi Kweder kom till Sverige har han kunnat ägna sig åt det som finns i hans hjärta. Fotbollen. Drömmarna är, likt för många andra 16-åringar, storslagna. Innan han stormar vidare mot Premier League eller La Liga är det dock fokus på här och nu. Målsättningen inför höstsäsongen är klar.

– Först och främst att kunna ta plats i truppen. Sen efter det kunna visa upp mig, och ta mig vidare till nästa steg.

Den där division 1-debuten menar 16-åringen inte heller ligger särskilt långt fram i tiden.

– Inte så långt, anser jag. Jag tror det kommer snart.

FaktaNamn: Mohammed Ali Rubi Kweder
Ålder: 16
Bor: Kristianstad
Familj: Mamma, pappa och fem systrar
Gör: Studerar. Ska börja första året på Teknikprogrammet på Österänggymnasiet
Klubbar: Skellefteå FF, Kristianstad BoIS, Helsingborgs IF och Kristianstad FC
Landskamper: 3 U17.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Det är en ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. En bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom nu. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna i alla fall.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng