Sveriges bästa demensboende finns i Kristianstad | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sveriges bästa demensboende finns i Kristianstad

Lanternan i Åhus har blivit utsett till Sveriges bästa demensboende. "Vi får pensionärerna att känna glädje", säger enhetschefen Anita Jönsson.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.21:35, 27 oktober, 2016

4 bilder
  • Lanternan utsedd till bästa demensboende i landet. Två av de anställda är Maria Salenius och Alexandra Karlsson.
    Lanternan utsedd till bästa demensboende i landet. Två av de anställda är Maria Salenius och Alexandra Karlsson.

Socialstyrelsen har skickat ut enkäter till 40 000 personer i den årliga undersökningen av landets äldreboenden. Nu är resultatet sammanställt. Lanternan i Åhus hamnar i topp i kategorin demensboende och är därmed bäst i Sverige.
– Det är en bekräftelse på att vi gör rätt och det gör oss glada. Vi känner oss stolta över att man uppfattar oss det sättet, säger Anita Jönsson, enhetschef på Lanternan.

Boendet startade år 1999 och rymmer totalt 34 lägenheter. Naturen ligger precis runt hörnet. Där finns också en trädgård där många av de boende vistas. Möjligheten av att vara utomhus är en av de punkter som har fått högt betyg av de anhöriga.
– Vi brukar duka upp med kaffe på innergården på sommaren, då blir det mycket folk, säger sjuksköterskan Alexandra Karlsson.

Högt betyg får också maten, trivseln på boendet och personalens bemötande. En stor del av de anställda har arbetat på Lanternan i flera år och har därmed lång erfarenhet av att ta hand om pensionärer med demens.
– De får dem att känna en trygghet och glädje. Man brukar alltid höra skratt i korridorerna. Det är viktigt att bemöta pensionärerna på ett bra sätt och att de får bli sedda, säger Anita Jönsson.
– Vi får dem ut ur rummet till en social samvaro. En nyckel är också att ha en kontinuitet i personalen, då känner sig pensionärerna trygga och man lär känna dem bättre, säger  Alexandra Karlsson.

En majoritet av de anhöriga uppger också till Socialstyrelsen att de är nöjda med aktiviteterna på Lanternan. För de som har förmågan hjälper Röda korset till med sysselsättning.
– De träffar pensionärerna och målar mandala-teckningar. Det får dem lugna och trygga, det är en typ av meditativ målning, säger Alexandra Karlsson.

Här är de boenden i Kristianstad som hamnat i topp (urval av de över 80 poäng):
Lanternan, demensinriktning: 93 poäng.
Axeltorp, demensinriktning: 90 poäng.
Charlottesborg B, demensinriktning: 88 poäng.
Lindåsa, demensinriktning: 86 poäng.
Skärdal Östra, demensinriktning: 85 poäng.
Allögården, allmän inriktning: 82 poäng.

Källa: Kvällspostens sammanställning av Socialstyrelsen enkätundersökning ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen” 23 oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal varor i butiken – kommer inte ihåg det

Mannen stal varor för över 5 000 kronor men har inget minne av stölden.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:47, 18 februari, 2018

Stal varor i butiken – kommer inte ihåg det
Mannen har nu dömts för stöld. Foto: Bildbyrån/Arkiv.

Det var i september som en man i 40-årsåldern gav sig in på NetOnNet i Kristianstad. Väl inne i butiken stoppade han ner en iPhone och ett par hörlurar, med ett sammanlagt värde på drygt 5 300 kronor, i en påse i sin kundvagn och lämnade därefter butiken utan att betala. Då tjöt larmet och mannen kunde gripas på plats.

Mannen själv menar dock att han inte har särskilt mycket minne av händelsen, då han festat dagen innan och fortfarande var påverkad av alkohol och piller. I polisförhör har mannen dock berättat att han hade kundvagnen med sig in i butiken. Kristianstads tingsrätt menar att det är osannolikt att någon annan ska ha glömt varorna i kundvagnen eller lagt ner dem där, och dömer därför mannen för stöld.

LÄS MER: Butikskund stoppades – bar kniv

Från Frivården har det inkommit uppgifter om att mannen har ett narkotikamissbruk. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till skyddstillsyn förenat med vård mot missbruket, där Frivården kommer att bestämma lämplig vård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDER: De prisades på årets UF-mässa

Tre UF-företag prisades på årets mässa i gallerian. Här är alla vinnare.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:00, 18 februari, 2018

BILDER: De prisades på årets UF-mässa
Hanna Björk vann priset som årets säljare.

På fredagen arrangerades UF-mässan på Galleria Boulevard i centrala Kristianstad. Ett 40-tal utställare var på plats. Tre av dem tilldelades pris av Länsförsäkringar, Sparbanken och PWC.

Utmärkelsen för bästa monter gick till JNL Film Production med motiveringen att de hade en ”professionell och icketraditionellt försäljningsyta med snyggt och modernt innehåll. Med sin monter visar de också upp en hög nivå av teknisk kunskap”.

LÄS MER: BILDEXTRA: 40 företag ställde ut på mässa – trend att skänka till välgörenhet

UF-mässan år 2018 i Galleria Boulevard.

Här är montern som vann priset år 2018. Foto: Henrik Nordell

 

UF-företaget drivs av Linnea Gadd, Johanna Olandersson, Li Persson och Nadja Olsson som alla går på Plusgymnasiet i Kristianstad. Trots att de endast drivit sitt företag i några veckor har de fått flera uppdrag. Nyligen har de införskaffat en drönare för att filma från ovan.

– Vi har fått beställningar på att filma bröllop, har gjort produktion för idrottsgalan och ska i sommar göra filmer för Åhus beachhandboll festival samt Åhus Live, säger Li Persson.

Priset till årets vara/tjänst gick till Insekthotellet UF. De vann kategorin med motiveringen ”egentillverkad produkt som hjälper de små”. Frida Jönsson, Josefine Wiik och Ebba Berg som går floristprogrammet på Milnergymnasiet står bakom det företaget.

– Vi fick idén att göra något för solitärbina som är utrotningshotade, att tillverka en plats där de kan bo. Vi har gjort de i björk och med plåt som tak, säger Ebba Berg.

 

Insiktshotellet blev årets vara.

Insektshotellet blev årets vara.

 

Det tredje priset som årets säljare gick till Hanna Björk på Milnergymnasiet, floristprogrammet. Hon har skapat Björk Magazine. Motiveringen till utmärkelsen var: ”Med vilja och stort engagemang har hon drivit sitt företag framåt och som på ett nytänkande sätt övertygar med ordets makt”.

– Jag gör en webbtidning i form av en E-tjänst som man laddar ner. Jag ville ha så lite fysiskt material som möjligt för att tänka på miljön. Det är olika teman varje vecka. Allt är på engelska och politiskt neutralt. Jag vill att människor ska känna en samhörighet, säger Hanna Björk.

Idén fick hon under förra våren och i somras började tankarna formas kring magasinet. Sedan i november har den givits ut varje vecka. Där finns allt från intervjuer till tips om inredning.

– Det har varit mycket jobb, men jag gillar att vara kreativ och tycker om att skriva, säger Hanna Björk.

Hur kändes det att bli utsedd till årets säljare?
– Det känns jättebra. jag var inte alls beredd på det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning för halka på vägarna

Varningen berörde vägar i Kristianstad.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:16, 18 februari, 2018

Varning för halka på vägarna
Foto: Arkiv

Under natten och söndagsmorgonen varnade Trafikverket för halka på flera vägar i södra Sverige. Bland annat berördes E22 på sträckan mellan Kristianstad och Bromölla. Även på väg 118 mellan Bjärlöv och Åhus, samt på väg 19 mellan Broby och Kristianstad kunde det vara halt väglag under natten och morgonen.

Det var det fläckvis våta underlaget som kunde ställa till det för trafiken. Enligt Trafikverket har det pågått halkbekämpning under natten och vid 08.30-tiden hade Trafikverket plockat bort varningarna.

skarmavbild-2018-02-18-kl-07-12-03
Skärmdump: Trafikverket.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.17:23, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i HakoneJapan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukhuset var utan livsviktigt läkemedel – i tolv timmar

Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.13:54, 17 februari, 2018

Sjukhuset var utan livsviktigt läkemedel – i tolv timmar
Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Under julen tog ett akut hjärtläkemedel slut på hjärtavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Händelsen har nu lex Maria-anmälts. Enligt anmälan tog det tolv timmar innan läkemedlet kunde anlända, detta på grund av felaktiga uppgifter till läkemedelsleverantören.

Ingen patient ska ha drabbats av fördröjningen men det konstateras i anmälan att avsaknaden av det livsviktiga läkemedlet utgjorde en risk för allvarlig vårdskada.

Läkemedelsleverantörens uppgifter har nu uppdaterats för att undvika att liknande händelser sker i framtiden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng