Får en miljon – ska gå till botten med potatis

Kokt, stekt eller kanske i en gratäng. För många är det så potatis används i köket i dag. Nu ska ett nytt projekt gå tillbaka i tiden och gräva fram bortglömda receptguldkorn.

Nils Jönsson

Nils Jönsson

Kl.11:07, 12 oktober, 2016

Får en miljon – ska gå till botten med potatis
Under arbetet med projektet väntas bortglömda gamla potatisrecept att dammas av.

– Vi kommer säkert att hitta en del nya recept. Potatis har en spännande historia och har använts på många olika sätt historiskt. Men många recept har fallit i glömska, säger Lars Elofson, projektledare på branschorganisationen Svensk Potatis AB, som har huvudsäte i Kristianstad.

Tillsammans med Hushållningssällskapet har organisationen beviljats 982 000 kronor i stöd av Jordbruksverket för att gå till botten med potatisens historia och betydelse för Sverige genom åren.

– Vi ser att intresset för potatis är väldigt stort hos allmänheten just nu, och det behövs mer historia om hur potatisen har utnyttjats genom åren och vad den har betytt för folk, säger Lars Elofson.

– Under början av 1900-talet tappade vi i Sverige intresset för potatis och mycket av kunskapen om tillagning och tillredning glömdes bort. Det finns många fina recept som har fallit i glömska, och som vi kan lyfta fram, det är jag helt övertygad om.

Projektnamnet är Potatis i tiden – svenskt kulturarv från jord till bord  och tanken är att hitta ny kunskap och främja lokal utveckling. Målet är att i Kristianstad och på orter över hela landet inventera traditionell lokal matkultur där potatis ingår. Den knappa miljonen från Jordbruksverket ges bland annat för att söka i arkiv efter historiskt intressant material där potatis finns med och för att göra materialet tillgängligt för många. Slutdatum för projektet är den 31 december 2017.

Ansökan kom in till Jordbruksverket i juni och nästa vecka startar en arbetsgrupp på fyra personer upp arbetet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sparbanken Skåne ger skolor i Kristianstad stora bidrag

Flera skolor i Kristianstad får bidrag från stiftelsen bakom Sparbanken Skåne. Hit går pengarna som de får.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:00, 18 oktober, 2017

Sparbanken Skåne ger skolor i Kristianstad stora bidrag
Sex skolor i Kristianstad får bidrag till projekt.

Sparbanken Skåne kommer att ge en miljon kronor i bidrag till lokala skolor genom ägarstiftelserna Färs & Frosta samt Sparbanksstiftelsen 1826. De gör det under namnet Positiva projekt. Syftet är att hjälpa till att ge stöd till aktiviteter som kan skapa en ökad gemenskap mellan eleverna och som gör att de lär sig bättre.

– Satsningar på barn och ungdomar är något vi prioriterar i vår stiftelseverksamhet. Det känns fantastiskt att kunna bidra till att så många projekt kan genomföras i skolorna. Här kan vi tillsammans med banken göra en verklig skillnad, säger Nomie Gustafsson, VD för Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

I Kristianstad är det sex skolor som får ett bidrag under denna omgång. Bland annat kommer Slättängskolan på Vilan att få 20 000 kronor för att kunna genomföra en hälsodag för eleverna från förskola upp till sjätte klass.

24kristianstad.se har sökt ett flertal av skolorna för en kommentar.


Här är listan på samtliga projekt i Kristianstad som får ett bidrag:

1. Slättängskolan, klass 06: Hälsodagar.
2. Väskolan, klass 6a: Pulsprojektet.
3. Kristianstads Montessoriskola, klass 7-9: Traillöpning med Härlövs IF och golfclinic med Skepparslövs GK.
4. Centralskolan, F-6: ”Lugn och ro i sinnet”.
5. Degeberga skola F-3: Sagotema.
6. Rickarums skola, F-6: Hela skolan tillsammans – en dag i Astrid Lindgrens värld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ABK inför nya köregler – vid nyproduktion

Nya köregler tog plats när uthyrningen av ”Finlandshusen” påbörjades.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:59, 18 oktober, 2017

2 bilder
  • Våren 2018 är det inflyttning. Foto: Robert Rosén.
    Våren 2018 är det inflyttning. Foto: Robert Rosén.
  • Husen är placerade intill Tivoliparken. Foto: ABK/Pressbild.
    Husen är placerade intill Tivoliparken. Foto: ABK/Pressbild.

I juni 2018 är det dags för inflyttning i AB Kristianstadsbyggens (ABK) nya hyresbostäder på Finlandsgatan 5 och 7. Uthyrningen av bostäderna har nu påbörjats och till det har ABK infört nya regler, som gäller vid uthyrning av nyproduktion.

– Ja, till de nya bostäderna på Finlandsgatan 5 och 7 kan den som är intresserad söka upp till tjugo olika bostäder, utöver de ordinarie ansökningarna, säger Jeanette Wilson, uthyrningschef på ABK, i ett pressmeddelande.

Även i fortsättningen menar bostadsbolaget att det kommer vara möjligt att söka fler än de ordinarie fem bostäderna vid nyproduktioner. Hur många bostäder en person kan söka vid var och ett av tillfällena kommer då att styras utefter hur många nya bostäder som byggs inom var projekt.

Husen på Finlandsgatan är Svanenmärkta, efter att ha byggs efter särskilda miljökrav, och har bostäder vars boyta är fördelad på 35-64 kvadratmeter. Totalt kommer det bli 74 nya bostäder i de nya hyreshusen.

FaktaSå stora är de nya lägenheterna på Finlandsgatan:
1 ROK på 35 kvadratmeter – 14 stycken
2 ROK på 51,5 kvadratmeter – 4 stycken
2 ROK på 54 kvadratmeter – 28 stycken
3 ROK på 60 kvadratmeter – 14 stycken
3 ROK på 64 kvadratmeter – 14 stycken

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många sökte till Högskolan Kristianstad

I måndags var sista dagen att söka till vårterminen på Högskolan Kristianstad. Så här många sökte kurserna och programmen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:56, 18 oktober, 2017

Så många sökte till Högskolan Kristianstad
Högskolan Kristianstad.

Klockan 24.00 på måndagen den 16 oktober var sista tiden att söka till Högskolan Kristianstad, för de som vill börja plugga under vårterminen. Skolan som erbjuder utbildar alla från lärare till sjuksköterskor lockar både ungdomar och vuxna från hela landet.

Just denna höst har dock söktrycket minskat jämfört med förra året, även om det är marginellt. Det var 172 personer färre som sökte kurserna och programmen, motsvarande en nedgång på cirka en procent. Trenden med ett minskat söktryck märks över hela landet.

– Söktrycket hamnar även i år (nationellt sett) på drygt 219 000. Att söktrycket minskat sedan vårrekordet för två år sedan beror främst på den fortsatta högkonjunkturen. I goda tider väljer många att jobba istället för att gå vidare till studier på högskolenivå, säger Susanne Wadsborn Taube, avdelningschef på Universitets- och Högskolerådet.

Sett på längre sikt har antalet sökande däremot ökat mycket kraftigt till Högskolan Kristianstad. För tio år sedan var det endast cirka 5 000 personer som sökte dit under hösten. En höjdpunkt märktes år 2015 då högskolan hade 21 648 ansökningar, en övervägande majoritet till enskilda kurser.

En jämförelse kan också göras med Lunds universitet som i år hade cirka 33 000 sökande och Malmö Högskola som hade cirka 12 000 sökande denna höst.

Den 8 december kommer samtliga som sökt till kurserna och programmen att få sitt antagningsbesked.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu blir det dyrare med vatten och avlopp

Nu höjer kommunen avgiften för kommunalt vatten och avlopp.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:09, 18 oktober, 2017

Nu blir det dyrare med vatten och avlopp
VA-taxan höjs i Kristianstad.

Politikernas beslut om att höja avgiften för kommunal vatten och avlopp med fyra procent, har nu vunnit laga kraft. Det innebär att taxan för brukningsavgiften kommer att ändras från och med den 1 januari nästa år. För en villa motsvarar höjningen cirka 16 kronor per månad.

Bakgrunden till den höjda avgiften är de stora investeringar som kommunen måste göra under de kommande åren. Stora delar av ledningsnätet är byggda på 1960- och 1970-talet och behövs bytas ut.

Det ska också göra stora nybyggnationer och renoveringar av vatten- och reningsverk. Bara under nästa år vill majoritetspartierna göra VA-investeringar på närmare 175 miljoner kronor.

– VA-ekonomin för kommunen ska gå jämt upp över en treårsperiod. Även om årets resultat ser bra ut så kommer kostnaderna att öka i framtiden eftersom vi satsar på att bygga mycket nytt.

– Att leverera ett säkert dricksvatten är vårt viktigaste uppdrag. Det kräver att vi bygger nytt och bygger om på våra verk och uppgraderar det 190 mil långa ledningsnätet, säger Inger Hansson i en artikel på kommunens hemsida.

Själva anläggningsavgiften kommer inte att beröras. Statistik från Svenskt Vatten visar också att Kristianstad, trots höjningen, har en låg VA-taxa jämfört med andra kommuner i Skåne. I Östra Göinge exempelvis får de betala cirka en tusenlapp mer i fast avgift.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så dyr är hemtjänsten i Kristianstad

I vissa delar av landet kostar hemtjänsten 150 000 kronor per invånare över 80 år.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:59, 18 oktober, 2017

Så dyr är hemtjänsten i Kristianstad
Foto: Pixabay

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffror från Kolada som visar hur mycket det kostar per invånare över 80 år att få hemtjänst. I Härjedalen var priset så högt som 150 000 kronor.

– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price, tillförordnad kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne är skillnaden mellan den Trelleborg som är billigast i länet och Klippan som är dyrast, nästan 50 000 kronor. En faktor som enligt Maria Price också ger skillnader i kostnaden är utförandet.

– Hur effektiv bemanningsplanering och ruttplanering man har påverkar. Lägger man mycket tid på transporter till brukaren, så kommer det att kosta mer. Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, säger hon.

Sverige var snittkostnaden 77 600 kronor per invånare 80 år för 2016. I Kristianstads kommun var kostnaden 87 967 kronor, vilket är en av de dyraste kommunerna i Skåne.

hemtjanst-skane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng